Türkiye’de 2019 yılı birinci çeyreğinde 13 girişime 19.6 milyon dolar yatırım yapıldı

Türkiye Girişim Ekosistemi‘nin 2019 yılının birinci çeyrek verileri bizim de katıldığımız Startups.Watch etkinliğinde açıklandı. Bizi bu çeyrekte nasıl tablolar karşılıyor, aldığımız verilere göre size aktaralım.

2019 yılının ilk çeyreğinde 13 girişime toplamda 19.6 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirildi.  Aşağıdaki Tablo 1‘de yıllara göre, her yılın ilk çeyreğinde yapılan yatırım adedine baktığımızda; 2016 yılında 36, 2017 yılında 30, 2018 yılında ise 21 yatırım gerçekleştirilmiş.

Tablo 1

Her ne kadar 19.6 milyon dolar ile toplam tutar olarak kurtarsak da, yatırım adedi olarak kötü bir çeyrek geçirdiğimizi söyleyebiliriz.

Tablo 2‘de ay bazında yapılan yatırım adedi ve tutarlarına baktığımızda Ocak 2019’da yıla hızlı bir giriş yaptığımızı görüyoruz. Ancak buradaki 16.6 milyon dolarlık yatırımı rakamının yüksekliği, adet olarak fazla yatırım yapıldığı anlamına gelmiyor. Bu noktada bazı girişimlerin yüksek miktarda yatırım alarak o çeyreği kurtardığını görebiliriz. Modanisa‘nın Goldman Sachs ve Wamda Capital‘den aldığı yatırımın bu çeyreğe çok büyük etkisi oldu.

Tablo 2

İlk çeyrekte en çok fonlanan 5 dikey:

  • Tesettür Giyim (Modanisa etkisi)
  • SaaS
  • Yapay Zeka
  • Fintech
  • Perakende Teknolojileri
Tablo 3

Tablo 3’de yer alan verilere göre; 2019’un ilk çeyreğinde 2.5 milyon dolar ile Tohum, 1.7 milyon dolar ile Seri A ve 15 milyon dolar ile Seri B yatırımlar yapıldığını görüyoruz. Henüz Seri C ve Seri D yatırımları bu turda göremedik.

2019 yılının ilk çeyreğinde yatırım alan girişimler: Batron Arge, Inooster, Kartoon3D, MentalUP, Metamorfoz, Modanisa, Octovan, OmmaSign, Payfull, Shopi, Tarentum, TutumluAnne, Viravira.

2019 1.Çeyrek’te Avrupa bölgesinde Türkiye 16. sırada yer aldı. Genel olarak bakıldığında ise henüz bu rakamlar ile 1. lige daha çıkamadık.

  • 212 Venture ikinci fonunu duyurdu.
  • ISO Koza ve WinGlobal isimli iki yeni hızlandırma programı kuruldu.

Merkezi yurt dışında bulunan ve kurucuları Türk olan yatırım alan girişimler: BillionToOne, BioNTech, Deplike, FineDine, Glocalzone, NarrativeDx, NormShield, Trawell Data, Wordego.

  • Türkiye’de kişi başına 0,25 dolar yatırım düşüyor.

Ve son olarak kurucuları kadın olan girişimcilerin oranları:

Güncel İçerikler