Çinli otomobil üreticileri, düzenli araç şarjına ek olarak elektrikli araçlar için değiştirilebilir piller üretmeyi planlıyor. Bu girişime hükümet tarafından da destek var.
Otomobil üreticileri Nio ve Geely, pil değiştirme üreticisi Aulton ve devlete ait petrol üreticisi Sinopec, 2025 yılına kadar ülke çapında 24,000 kadar pil değiştirme istasyonu kurmayı planlıyor.
Pil değiştirme, sürücülerin araçlarını şarj etmelerinden ziyade, bitmiş pillerini dolu pillerle değiştirmelerine olanak tanıyor. Milyonlarca sürücü elektrikli araçlarının elektrik ihtiyacını bu şekilde gidermeyi tercih ederse elektrik şebekeleri üzerindeki yükün azaltılacağı öngörülüyor. Ancak uzmanlar bunun ancak piller endüstri genelinde standart hale gelirse mümkün olabileceği görüşündeler.
Ancak Çin’in bu pil değiştirme modeli büyük ölçüde başarılı olursa, elektrikli araç şarjı konusundaki bu değişim diğer şirketler için sorun teşkil edebilir. Günümüzde Tesla, Volkswagen ve General Motors gibi büyük otomobil üreticileri kendi şarj istasyonu ağlarını oluşturmuş durumdalar. Değiştirilebilir pil modelinin tutması bu şirketleri kötü yönde etkileyebilir.
Çin’in bu yeni pil değiştirme planı, Pekin’in 2025 yılına kadar otomobil satışlarının %25’ini tamamen elektrikli hale getirme planının bir parçası. Ancak bu araçların kaçının değiştirilebilir pile sahip olacağı bilinmiyor.
Dünyanın en büyük pil üreticisi olan Ningde merkezli CATL (Contemporary Amperex Technology Company) yalnızca Çin için değil, aynı zamanda küresel pazarların talebini karşılamak için de pil değiştirme hizmetlerini geliştirdiğini söyledi. Çin pazarının yaklaşık yarısını ve kullanılan pil hücrelerinin %30dan fazlasını tedarik eden CATL, “Çin pazarında deneyim kazanıyoruz ve aynı zamanda denizaşırı ortaklarla yakın iletişim halindeyiz. Yakında daha somut haberler duyacaksınız” dedi.
Tesla, General Motors ve Volkswagen ise şu anda değiştirilebilir piller için bir araştırma yapmadıklarını dile getirdiler.