Şirketlerin Müşteri Deneyimi Yönetimi ve benzeri süreçlerine yönelik yazılım ihtiyaçlarını hizmet olarak karşılayabildikleri SaaS, startup ekosisteminde dikkat çeken bir iş modeli olarak görülüyor.
Dünyada ve Türkiye’de bu alana yapılan yatırımlar, bu modelin büyüme potansiyelini ortaya koyuyor. Öyle ki; The SaaS Funding’in raporuna göre sadece 2021 yılının ilk 3 ayında dünya çapında bu modele yaklaşık 10 milyar dolarlık (9.9 milyar dolar) bir yatırım yapıldı. KPMG’nin Türkiye’nin Girişim Ekosistemi Değerlendirme raporuna göre de 2021’in üçüncü çeyreğinde işlem hacmi bakımından en çok işlemin gerçekleştiği dikeyler arasında Saas ilk 5’te yer aldı. Bu dönemde ülkemizde Saas platformları 1.5 milyon dolarlık yatırım aldı.
Müşteri Deneyimi süreçlerine odaklanan yerli Saas şirketi Exairon, bu alanda dikkat çeken oyuncular arasında yer alıyor. Şirket, Türk yatırımcılık girişimi Heaventures ve melek yatırımcılardan toplam 2 milyon değerleme üzerinden yatırım aldı.
Exairon kurucuları Utkan Şanda, Fatih Taşhan ve Engin Öcal ve Heaventures Kurucu Ortağı Nurettin Şendoğan ile yatırım süreci ve Exairon’ın sektördeki sorunlara yönelik çözümleri hakkında özel bir röportaj gerçekleştirdik.
Güvenlik yapay zeka ile otonom müşteri deneyimi: Exarion
Utkan Şanda, Exairon’ı, bir Otonom Müşteri Deneyimi Platformu olarak tanımlıyor. Platform kısaca kurumların, müşterileri, iş ortakları veya çalışanları ile gerçekleştirdikleri etkileşimlerde insan müdahalesi gerektirmeyen tüm süreç ve iletişimlerin yapay zeka tarafından otonom olarak gerçekleştirilmesini sağlayan bir platform olarak özetlenebilir. Şirket, insan müdahalesi gerektiren işlerde ise yarı otonom çalışmayla insan gücünün verimliliğini artırma ve bu sayede çok değerli olan insan kaynağının en etkin şekilde kullanılmasını sağlıyor. Exairon’un, Güvenli ve tutarlı bir şekilde Yapay Zeka ile Otonom Müşteri Deneyimini vizyonunu barındırdığını söyleyen Utkan Şanda, Exairon isminin de bu bağlamda Experience (deneyim), Artifical Intelligence (yapay zeka) ve Iron (demir) ifadelerinden türetildiğini belirtti.
Deneyimli kurucuların saha tecrübesi ile doğan iş fikri
Ürün fikrinin, daha önceki dönemlerde birlikte yaptıkları projeler esnasında filizlendiğini aktaran Fatih Taşhan ise, “Bu dönemde büyük uluslararası üreticilerin paket çözümlerinin uyarlama ve devreye alımını; iş ortağı olarak hayata geçirirken böyle bir çözümün eksikliğini fark ettik. Piyasada bizim hayal ettiğimiz olgunlukta bir Otonom Müşteri Deneyimi Çözümü yoktu ve bu net bir ihtiyaçtı. Ekip olarak fikri olgunlaştırarak Exairon çatısı altında hayata geçirdik.” diye konuştu.
Exairon’ı yaklaşık 16 yıldır Müşteri Deneyimi ve Müşteri İlişkileri Yönetimi çözümleri üzerine birlikte çalışan 3 kişilik uzman bir kurucu kadro ile hayata geçirdiklerini ekleyen Fatih Taşhan, “Utkan, 22 yıldır bilişim sektöründe Teknoloji Girişimcisi ve son dönemde yatırımcısı olarak faaliyet gösteriyor. Müşteri İlişkileri ve Müşteri Deneyimi Yönetimi çözümleri başta olmak üzere kurumsal SAAS uygulamalarının iş modellerinin kurgulanması, tasarımı, satışı, pazarlaması ile yurt içi ve dışında iş geliştirme tecrübesi ile CEO görevini üstlendi. Kurucu CTO’muz olarak ben de 17 yıllık yine Müşteri İlişkileri ve Müşteri Deneyimi Yönetimi başta olmak üzere kurumsal SAAS yazılım mimarlığı ve teknik liderlik tecrübesine sahibim. Kurucu COO’muz Engin Öcal da yine 17 yıldır Telekom Operatörleri dahil çeşitli sektörlerde Çağrı Merkezi ve Müşteri Hizmetleri sistem geliştirme, ekip ve proje yönetimi tecrübesine sahip.” açıklamasında bulundu.
Müşteri deneyiminde en önemli 3 sorun
Exairon ile piyasada eksikliğini fark ettikleri en önemli 3 sorunu çözmeyi hedeflediklerini vurgulayan Taşhan bu eksikleri şöyle sıraladı:
Birincisi, Webchat, Mobilchat, Mesajlaşma Uygulamaları ve Sosyal Medya mesajlaşma kanallarını bir arada, bütünleşik bir kanal, takım ve gelen kutusu yapısı ile yönetilemiyor ve bu sebeple işletmeler farklı çözümleri ayrık şekilde kullanmak durumunda kalıyorlar.
İkincisi de sorun piyasadaki çözümlerde bu kanallardan yürütülen diyaloglar ya Chatbot ya da Operatör tarafından yürütülmek durumunda. Eğer şanslıysanız Chatbot ve operatöre aralarında devir yapabiliyorlar. Bu da müşteri deneyiminde kesinti ve memnuniyetsizliklere neden oluyor.
Üçüncü ve belki de en önemli sorun ise piyasadaki mevcut çözümler Yapay Zeka’nın olası tüm yanıt kategorileri ve bunların ifade biçimlerini baştan tanımlamanızı bekliyor. Bu sebeple ya bu çözümleri devreye almak aylar sürüyor veya çok sınırlı bir hizmet kategorisinde diyalog yönetilerek verimsiz kullanımlar ortaya çıkıyor.
“İnsan ve makine bir arada”
Exairon’un diğer kurucu ortağı Engin Öcal ise, şirketin, piyasadaki diğer firmalardan ayrıldığı noktalara dikkat çekti.Piyasada Canlı Chat, Sosyal Medya Mesajlaşma, Whatsapp mesajlaşma ve Chatbot çözümleri sunan çok sayıda yabancı ve sınırlı sayıda yerli rakiplerinin olduğunu söyleyen Engin Öcal, “Biz İnsan ve Makinelerden oluşturabileceğiniz hibrit takımların Webchat, Mobilchat, Mesajlaşma Uygulamaları ve Sosyal Medya mesajlaşma kanalları üzerinden birlikte, takım olarak hizmet sunabildiği benzersiz bir yaklaşıma sahibiz ve bu özelliğimiz ile rakiplerimizden ayrışıyoruz. Bu yapı sayesinde Yapay Zekaya sahip makineler İş Başında Eğitim modunda müşteri diyalogları yürütülürken operatörlerinizi asiste ediyorlar ve aynı zamanda onlardan iş başında eğitim almaya devam ediyorlar, Yarı Otonom modda sadece yorumlayamadıkları kları bir talep geldiğinde Operatör desteğine başvuruyorlar, Otonom modda ise artık insan desteği olmadan tüm süreci uçtan uca yürütüyorlar. Hatta tercih ederseniz mesai saatleri içerisinde yarı otonom, dışında ise otonom modda çalışma seçeneğimiz bile bulunuyor. Bu da platformumuzun devreye alma süreçlerini çok hızlandırıyor, zira aylar süren projelere ihtiyaç duymadan bir kaç günlük odaklanma ile platformu kullanmaya başlayabiliyorsunuz.” diye konuştu.
Exairon, ayrıca bu yapı sayesinde Takım, Operatör, Makina ve Kanal gibi tüm boyutlarda yanıt, çözüm ve memnuniyet gibi başlıklardaki KPI’lar ile detaylı analizlerle sürekli iyileşme olanağı sunuyor. Engil Öcal, tüm bu boyutlarda bir arada yapabilme imkanının rakiplerinde bulunmadığını da vurguluyor.
Platform tüm dünyaya açık
Exairon’ın oldukça kalabalık bir yol haritası var. Tamamını bir çırpıda özetleyebilmek çok mümkün değil. Özetle vizyonları doğrultusunda sürekli olarak Daha Yetkin Yapay Zeka, Daha Fazla İş Başında (Daha zahmetsiz) Eğitim, Daha Fazla Kanal, Daha Fazla Hazır Entegrasyon ve Daha Güçlü Analitiklerden oluşan bir yapıda Platformu sürekli geliştiriyorlar. Exairon tüm dünyada kullanılabiliyor. Henüz yurtdışı satışa odaklanmasalar da, şirket 2022’de yurtdışına açılmayı hedefliyor.
Smartiks ile halka arz başarısı
Utkan Şanda ile daha önce yapmış oldukları girişimler hakkında da sohbet etme şansı yakaladık. İlk girişimlerini Smartiks’i 2006 yılında CRM, İş Zekası ve Kurumsal Yazılım Geliştirme odağı ile kurduklarını anlatan Şanda, “Yıllarca sektörde örnek gösterilen çok sayıda öncü proje ile büyüterek yaklaşık 150 kişilik sektörün liderleri arasına soktuğumuz şirketi 2019 yılında Borsa İstanbul’da halka arz ettik. Arz sonrasında misyonumuzu tamamladığımızı görerek yönetimi profesyonel kadrolara devrederek yeni girişimler ve yatırımları hayata geçirmek üzere ayrıldık. Ben sonrasında Exairon dışında melek yatırımcı şapkası ile bir çok farklı girişime de destek olmaya başladım. Bilgi birikimi ve tecrübemizi ihtiyaç duyan girişimlere aktarmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Biz yıllarca bunun eksikliğini çok hissettik” bilgilerini aktardı.
Yeni nesil yatırım sermayesi girişimi Heaventures desteği
Nurettin Şendoğan, Dünya yeni normale adapte olurken alışveriş alışkanlıklarının değişmeye devam etmekte olduğunu, internetten alışveriş arttıkça, müşteri sorunları ve istekleri artık anlık olarak çözülmek zorunda olduğunu; bu ihtiyacı karşılayabilecek ölçeklenebilir çözümleri üretebilmenin yolunun ise teknoloji ile donatılmış müşteri hizmetleri takımları oluşturabilmek olduğunu, Hizmet ve Satış ekiplerinin, iş başında öğrenen, yapay zeka destekli botların da dahil edildiği takımlar halinde, yüksek ölçeklenebilirlikte, büyük kitlelere zahmetsizce hizmet verebildiği bir teknoloji platformu sunan Exairon’ın bu alanda pazara en etkin ve kapsamlı çözümü sunması sebebi ile yatırım kararı aldıklarını belirtti.
Ayrıca Şendoğan, Heaventures olarak çok deneyimli bir kurucu kadro tarafından, birebir saha tecrübelerine dayanarak tasarlanmış bir çözüm sunan Exairon’ın kısa sürede rakiplerinden ayrışarak sektör liderleri arasına katılacağına inandıklarını, bu yolculukta kendilerinin de Exairon’a finansal desteğin yanı sıra ihtiyaç duydukları her anda teknoloji yol haritası, globalde yaygınlaşma, network desteği ve girişim hukuku desteği ile de katkı sunacaklarını paylaştı.