Erken aşama girişimlerin mutfağındaki teknoloji yatırım şirketi: Heaventures

Girişimlere hem yatırım yapmak hem de bir yol haritası sunmak üzere yeni hayata geçirilen Heaventures, işin mutfağından gelen bir ekip tarafından kuruldu.

Girişimlere hem yatırm yapmak hem de yol haritalarını hazırlamak amacıyla kurulan yerli fon Heaventures‘ın kurucularından Nurettin Şendoğan ile özel bir röportaj yaptık. Hevantures ilk olarak karşımıza, geçtiğimiz ay içerisinde No-Code uygulama yönetimi platformu Workiom’a yaptığı yatırım ile karşımıza çıktı.

Yeni fon Heaventures nedir?

“Bir girişimin başarıya ulaşmasında uzman bir ekibin desteği sermaye kadar önemlidir. Girişimler için kendi alanlarında yetkin kişilerden rehberlik almak, doğru bir şekilde büyüyebilmek için hayati önem taşır.

Üç kurucu olarak; ben, Utkan Şanda ve Dr. Aylin Şahin tarafından kurduğumuz Heaventures, yaptığı nakdi yatırımın yanı sıra girişimlere büyümenin her aşamasında rehberlik ederek, erken asama şirketlerde olan riskleri azaltıyor. Heaventures, girişimlere finansmanla birlikte satış, pazarlama, ürünlerin teknik özelliklerinin belirlenmesi ve hukuk gibi alanlarda da destek oluyor. Biz Heaventures’i bir yatırım fonundan ziyade, faydalı isler yapacaklarına inandığımız erken asama girişimleri kendi alanlarında dünyanın en iyi şirketleri haline getirmeye çalışan kendi de bu şekilde büyüyen bir girişim olarak konumlandırıyoruz.

Nurettin Şendoğan ve Utkan Şanda, daha önce Smartiks’i kuran ve başarılı bir IPO sonrasında yaptıkları exit ile yeni birçok girişim ve yatırımlara yelken açan ekip. İkili aynı zamanda birçok girişim kurdular ve çeşitli teknoloji firmalarına hem yatırım yapıp hem de büyümelerinde destek oluyorlar. Aylin Şahin Türkiye ve ABD’de yüzlerce teknoloji şirketinin kuruluşunda, Türkiye’den Amerika’ya taşınmasında, yatırım alma ve satın alma aşamalarında girişimci veya yatırımcı tarafında çalışmış, birçok yatırım turuna liderlik etmiş sayılı Türk teknoloji hukukçularından biri. Yani bizler işin mutfağından geliyoruz, işin mutfağında yer alıyoruz.”

Bu oluşum tam olarak hangi sorundan ortaya çıktı?

“Sorun olarak nitelendirmek belki doğru olmaz, yatırımcı ekosisteminde gördüğümüz bir eksiklik diyelim öncelikle. Yatırım ve fon yönetimi tarafının odağı, yatırımcılarından topladığı finansal katkıyı olabildiğince kısa zamanda yüksek katsayı ile geri döndürmektir. Teknoloji girişimlerinin getirisinin globalde çok hızlı artması bu konudaki girişimlerin sayısının da gün geçtikçe hızla artmasına yol açıyor. Yatırımın geri dönüş oranının bu kadar yüksek olması da yatırımcıların sayıca daha fazla girişimde hisse sahibi olmak istemelerine sebep oluyor. Bu yüzden, yatırım yapılan çok sayıda girişimden sadece bir iki tanesi başarıya ulaşsa bile diğer girişimlerdeki kayıplar maalesef göz ardı ediliyor çünkü asil amaç kar maksimizasyonu. Dolayısıyla, girişimlere yatırım öncesinde değerlendirme ve ölçekleme, yatırım sonrası ise liderlik, uzmanlık, denetleme ve yol göstericilik anlamında sarf edilmesi gereken efor ve zaman yeterince sağlanamıyor.

Biz Heaventures olarak yönettiğimiz yatırımın kümülatif toplam değeri ve getirisinden çok, yatırım yaptığımız her bir girişimde lider yatırımcılarımızın da büyük katkısıyla elimizi taşın altına koyarak gerçekten gurur duyduğumuz isler çıkarmayı hedefliyoruz. Girişimin kurucularını başarıya ulaştırmak için alanında yetkin ve özverili ekibimizle onlara sürekli destek olmayı misyon edindik. Bunu başardığımızda portföyümüzün toplam değeri ve yatırımcılarına toplam getirisinin çok yüksek olacağına eminiz.”

Hangi alanlardaki girişimlere yatırım yapıyor?

“Heaventures olarak, kurucularının geçmişi ve uzmanlığından dolayı yatırımlarını Teknoloji şirketlerine ya da işinin başarıya ulaşmasında teknolojiden yoğun faydalanan girişimlere yapıyoruz. Odağımızda şu an için bir sektör ayrımı bulunmuyor. En fazla katkıyı hangi teknoloji girişim teknoloji girişime yapabileceğimize inanırsak ona yatırım yapıyoruz. Heaventures, dahil olduğu girişimlerin değer maksimizasyonunda önemli bir rol oynamaktadır.”

Heaventures yatırım yapma aşamasında girişimlerde nelere dikkat ediyor?

“Öncelikle takıma dikkat ediyoruz. Girişimci ekibin niteliği ve uyumlu çalışma becerisi bizim birlikte çalışabilmemiz için önemli bir etken. Kendimiz de takım üyesi gibi bire bir şirkete dahil olduğumuz için çalışmaktan keyif alacağımız, sorumluluk sahibi, profesyonelliğe inanan kuruculara yatırım yapmak istiyoruz. Kurucuların vizyon sahibi olması, ürünlerini sadece Türkiye veya bu coğrafya ile sınırlı tutmayıp dünyadaki en yüksek standartlarda ve en büyük pazarlarda müşterilerine sunmaya çalışmaları bizim için önemli. Yatırım yaptığımız şirketlerden exit etmek elbette hedeflerimiz arasında ancak süreç bizim için sonuçtan daha önemli. Bizler gerçekten kaliteli işler çıkaran şirketlere destek vermek istiyoruz.”

Yatırım yaptıktan sonra girişimcileri nasıl bir süreç bekliyor?

“Biz girişimcilerle birebir çalışıyoruz. Uzman destekle, ortak akıl yoluyla ilerliyoruz. Zaten erken aşama şirketler oldukları için neredeyse her konuda eksiklikleri oluyor. İşe alımlarda, satışlarda, hukuki ve diğer süreçlerde dışarıdan danışmanlık aldıkları kişiler gibi değil bizzat takım üyesi gibi destek veriyoruz. Yani yatırım yaptıktan sonra bizimle diğer kurumsal veya melek yatırımcılarından daha fazla zaman geçirecekler.”

Heaventures’ın gelecekteki hedefleri neler?

“Aslında iki büyük hedef olarak özetleyebiliriz. Birincisi yeni bir VC modeli yaratmak. Biraz önce bahsettiğimiz klasik girişim sermayesi yatırımlarında gördüğümüz sorunları ortadan kaldıran kar maksimizasyonu değil değer maksimizasyonu hedefleyen bir VC modeli bu. Gelecekte bu modeli başkaları da örnek alsın istiyoruz. İkincisi de ortağı olduğumuz girişimleri nerede kurulursa kurulsun yerelden globale taşımayı başarmış, dünya markalarının oluşumuna katkıda bulunmuş olmayı istiyoruz.”

egirişim olarak Heaventures’la ilgili tüm gelişmelere ve yatırımlara artık platformumuz üzerinden ulaşabileceksiniz.

Güncel İçerikler