Doktorderki: Uzman doktorlara soru sorabildiğiniz mobil uygulama

Türkiye’deki girişimleri paylaştığımız serimizde, uzman doktorlara birebir soru sorup onlardan görüş alabildiğiniz mobil uygulama girişimi Doktorderki’den bahsetmek istiyoruz. Sizlere 2016 yılında BIC Angels’tan 1.5 milyon TL değerleme ile girişimin yatırım aldığını duyurmuştuk.

Mobil cihazınıza indireceğiniz Doktorderki uygulaması üzerinden branş doktorunuzu seçip, mesajlaşma ile soru sormaya başlayabiliyorsunuz. Dilerseniz fotoğraf veya tahlil belgeleri gönderip, görüş alabiliyorsunuz. Ayrıca medikal kayıtlarınızı da uygulama üzerinde güvenli bir şekilde tutabiliyorsunuz.

Berke Uygun tarafından Ocak 2016’da İstanbul’da kurulan Doktorderki’ye, sonradan kurucu ortak olarak PepApp kurucusu Emrah Yiğit dahil oldu. Böylelikle güç birliği yapan Berke ile Emrah, bu süreçten sonra girişimi büyütmek için beraber yola çıktılar.

Emrah Yiğit – Berke Uygun

Bir gün Berke boğaz ağrısıyla uyanıyor. Sonrasında İnternet’ten sol bademcik şişmesini araştırıyor ancak bir şey bulamıyor. Bulsa da bilgi kirliliği ve karmaşıklıktan dolayı kaynaklara fazla güvenemiyor. Sonra bu duruma doğrudan doktora sormak istiyor ancak şöyle bir sorun var, Berke doktora gitmekten ciddi anlamda çekiniyor. Aslında bu sorunu sadece kendisinin değil, çevresinde birçok kişinin de yaşadığını kendi sorunundan yola çıkarak farkediyor.

Ülkemizde hastaneye gitmeye korkan, çekinen, üşenen vb. İnsanlar var. Bunun tam tersini düşünmek gerekirse, acil durumlar haricinde yaşadığı her anlık durumda hastaneye gidenler de var. Doktorderki bu iki uç noktadaki İnsanlara dokunarak, bir yandan hem hastaneye gidemeyenler için doktor ile hasta arasında bir köprü oluyor, hem de yaşadığı ufak rahatsızlıklardan dolayı anında İnsanların doktora ulaşmasını sağlıyor. Berke, bu uygulamanın kesinlikle tedavi yerine geçmeyeceğini veya tanı koyan bir uygulama olmadığını özellikle dile getiriyor. Sadece görüş alabildiğiniz bir girişim olarak konumlandırıyor.

Doktorderki’nin diğer bir faydası ise diyelim ki hastaneye gittiniz ve sizinle ilgili bir teşhis konuldu veya hastalığınızla ilgili birşey söylendi. İkinci veya üçüncü görüşün yaygın olduğu sağlık durumlarında Doktorderki ile farklı doktorlardan aynı hastalıkla ilgili de yorum alabiliyorsunuz. Elinizde bulunan belgeleri sisteme yükleyerek doktora gönderiyorsunuz, doktor da bunları inceleyerek size görüşlerini bildiriyor. Eğer şüpheli bir durum varsa, sizi ilgili branşa yönlendiriyor.

Girişimin Türkiye’de görüntülü konuşma üzerine odaklanan DoctorTurkey isimli rakibi var.

Yerel ve global hedeflerinden bahseden Berke, yerelde hastanelerdeki acil olmayan ancak en ufak sorunlarda hastaneye giden hastaların oluşturduğu meşguliyeti ve masrafı kısmak, globalde ise Türkiye’de son yıllarda sağlık turizminin popüler olmasından dolayı özellikle turistlerin Türkiye’ye daha fazla yönelmesi için çalıştıklarını söyledi.

Girişimin gelir modeli; uygulama içerisinde doktora soru sormak için ödeme.

Uygulama içerisinde doktora soru sormanın ötesinde; nöbetçi eczanelere ulaşma, doktorların bloglarını okuyabilme, en yakın hastaneleri görebilme, ilaç hatırlatıcı kurma vb. geliştirilmeye devam edilen çeşitli özellikleri de var.

Mayıs 2018’de Workup’a kabul edilen Doktorderki, Aralık 2018’de buradan mezun oluyor. Girişimle ilgili gelişmeler oldukça paylaşmaya devam edeceğiz.

Güncel İçerikler