Çin merkezli elektrikli araç şirketi Nio, halka arz ediliyor

Tesla’nın Çinli rakibi Nio, New York Menkul Kıymetler Borsası’nda halka arz edilmeye hazırlanıyor. Şirket bu arz sonrasında 1.8 milyar dolar gelir elde etmeyi planlıyor.

Nio, 2014 yılında girişimci Bin Li tarafından kuruldu. Şirket Çin teknoloji devleri Baidu ve Tencent tarafından da destekleniyor. Şu ana kadar iki tane araç geliştirdiler; isimleri sırasıyla EP9 ve ES8.

EP9 genel olarak bir yarış arabası dizaynında ve hatta geçen sene elektrikli araçların hız rekorunu kırdı. ES8 ise 65.000 dolarlık fiyatı ile daha yüksek sınıfa hizmet eden bir araç. Geçen yıl satışa çıkarılan aracın 17.000 talibi olduğu halde sadece 481 sipariş yerine ulaştırıldı.

EP9 Modeli

Şirket haziran ayı sonunda aylık gelirin 6,9 milyon dolarlık gelir edindiğini fakat bu aya kadar olan toplam zararın 502 milyon dolar olduğunu belirtti. Ayrıca Nio 2017 yılında 759 milyon dolar zarar etmişti.

Nio, Tesla ile her ne kadar aynı alanda olsa da araçlara yaklaşımı biraz farklı. Örnek vermek gerekirse Nio, mevcut müşteriler ile yeni müşterilerin vakit geçirebileceği bir kulüp işletiyor. Bunun yanında pil şarjını işlemek için kendine özgü bir yol geliştirdiler. Çinli kullanıcılar Tesla’nın araçlarında çektikleri evde şarj etme sıkıntısını Nio’da yaşamıyor. Gezgin bir şarj kamyonu müşterilerinin imdadına yetişiyor. Ve bu şarj hizmeti şirkete yeni bir gelir kapısı da açıyor.

Şirketin henüz kendine ait bir üretim tesisi yok, bunun yerine devlet destekli JAC Motors’da üretim yapıyorlar ve bu da üretim süresini uzatıyor. Fakat yeni planlara göre şirkete özel bir fabrika kurulacak ve araç sipariş tarihinden teslim tarihine kadar olan süre yaklaşık 28 güne düşecek.

Güncel İçerikler