Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Türkiye ile 1 milyar dolarlık yatırım anlaşması imzaladı

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olarak konumlandırılan BYD, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye’de yatırım yapma konusunda bir anlaşma imzaladı.

İmzalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde atıldı. Anlaşmayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu birlikte imzaladı.

Bu anlaşma kapsamında, BYD’nin Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolarlık bir yatırımla yıllık 150.000 araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik bir Ar-Ge merkezi kurması planlanıyor. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste, 5.000 kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması bekleniyor.

Türkiye’nin avantajlarıyla Avrupa’ya açılma

Dünyada yılda 3 milyondan fazla otomobil üreten ve elektrikli araç satışlarında lider olan BYD, Türkiye’nin tercih edilmesiyle ilgili açıklamasında, “Türkiye’nin gelişen teknoloji ekosistemi, güçlü tedarikçi tabanı, olağanüstü konumu ve nitelikli iş gücü gibi avantajları sayesinde, bu yatırım yerel üretim yeteneklerimizi geliştirecek ve lojistik verimliliği artıracaktır. Avrupa’daki tüketicilere ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye: Küresel yatırımlar için cazibe merkezi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır bu yatırımla ilgili verdiği demeçte;

“Elektrikli araç ve batarya teknolojilerinde lider küresel marka BYD’nin Türkiye’ye yatırım kararı almasından memnuniyet duyuyoruz. Bu yatırım, Çin’e yaptığımız ziyaretin ve uzun süren görüşmelerin sonucudur. Yeni teknolojileri ve Ar-Ge’yi Türkiye’ye getirme çabalarımız, ülkemizin uluslararası yatırımlar için bir merkez olma potansiyelini vurgulamaktadır. Türkiye, yeni nesil ve çevre dostu elektrikli araçlara yönelik dönüşümü öncelikli bir hedef olarak görüyor. Togg gibi milli markamız bu yolda öncü bir adım olmuştur. Ülkemizde üretim yapan diğer markaların elektrikli araçlara yönelik yatırımları da bakanlığımızca desteklenmektedir. Şarj istasyonlarının hızla yaygınlaşması sağlanmıştır. Türkiye, yeni yatırımlarla otomotiv sektöründe dönüşümün lider ülkesi olacak.”

Kacır, Türk otomotiv sanayii için tarihi bir güne şahitlik ettiklerini belirterek; “2002 yılında yaklaşık 300 bin araç olan üretimimiz, geçtiğimiz yıl 1 milyon 400 bini aştı. BYD’nin yatırım kararı, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sürdürülen yatırımcı dostu politikaların ve desteklerin sonucudur. Türkiye, Avrupa pazarına ve serbest ticaret anlaşmalarıyla birçok ihracat pazarına erişim kapısıdır. Türkiye’ye güvenen ve yatırım yapanlar kazanmaya devam edecektir.”

Güncel İçerikler