Alman otomotiv devi Volkswagen, önümüzdeki beş yıl içinde elektrifikasyon çabalarının farklı alanlarına 193 milyar dolar harcamayı planladığını açıkladı. Ortaya çıkan bilgilere göre Volkswagen CEO’su Oliver Blume bir basın toplantısında, bu bütçenin üçte ikisinin pil üretimine, yazılım geliştirmeye ve araçları için kritik ve ham madde tedarikine gideceğini söyledi.
Blume’un ifşası, otomobil üreticisinin yan kuruluşu PowerCo’nun Kanada’da ilk Kuzey Amerika pil hücresi fabrikasını kuracağını ve Güney Carolina’da elektrikli kamyonetler ve SUV’lar üreteceğini duyurmasının ardından geldi. Şirket, ID.4 modelini yeniden tasarladıktan sonra ABD’de üretmeye başladı. Ancak Volkswagen’in elektrifikasyon çalışmalarında en büyük rakiplerinin gerisinde ve Kuzey Amerika’da daha güçlü bir dayanak oluşturmanın yanı sıra Çin’de daha rekabetçi hale gelmeyi hedefliyor.
Şirket bu bölgeleri, hedeflerine ulaşmak istiyorsa fethetmesi gereken en önemli iki pazarı olarak görüyor. Volkswagen daha önce elektrikli araçların 2030 yılına kadar ABD’deki satışlarının yaklaşık yüzde 55’ini oluşturmasını istediğini söylemişti.
Şirketin uzun vadeli planları arasında 30 yeni elektrikli aracı piyasaya sürmesi yer alıyor. Şimdilik otomobil üreticisi, yaklaşık 26.000 dolara mal olan uygun fiyatlı modeller de dahil olmak üzere elektrikli araç tekliflerini daha fazla modelle genişletmek için çalışırken içten yanmalı motora sahip araçlar da üretmeye devam edecek. Volkswagen’in baş finans ve işletme sorumlusu Arno Antlitz, şirketin ilerlemek için izlemesi gereken yol hakkında şunları söyledi: “Kendimizi bir teknoloji ve mobilite hizmetleri grubuna dönüştürmeliyiz. Elektrikli araçlar, geliştirilen özel yazılımlar, piller, mobilite, otonom sürüş gibi konulara odaklanmalıyız.”