Apple M2 Ultra duyuruldu: İşte dikkat çeken özellikleri [WWDC23]

Daha hızlı CPU ve GPU’nun yanı sıra daha fazla birleşik bellek desteği de sunan M2 Ultra çip, Mac bilgisayarların performansını her zamankinden daha yükseğe çıkarıyor

Teknoloji devi Apple, bugün düzenlenen WWDC23 etkinliğinde M2 Ultra işlemcisini duyurdu. Güçlü işlemci Mac’ler için yeni bir çağ başlatıyor.
Apple, bugün M2 ailesine yeni katılan M2 Ultra çipi duyurdu. Yeni bir system on a chip (SoC) mimarisine sahip olan M2 Ultra, Mac’te büyük performans artışları sağlıyor. Apple’ın bugüne kadar geliştirdiği en büyük ve en yetenekli çip olan M2 Ultra, yeni Mac Studio ve Mac Pro’yu şimdiye kadarki en güçlü Mac masaüstü bilgisayarlar haline getiriyor.
M2 Ultra çip, ikinci nesil 5 yıldızlı nanometre üretim teknolojisi kullanılarak üretiliyor ve iki M2 Max çipi birbirine bağlamak için Apple’ın çığır açan UltraFusion teknolojisinden yararlanarak performansı iki katına çıkarıyor. M2 Ultra, 134 milyar transistör içeriyor. Yani M1 Ultra’ya kıyasla 20 milyar daha fazla transistöre sahip. 192 GB’a kadar bellek kapasitesini destekleyen olağanüstü birleşik bellek mimarisiyle M1 Ultra’dan yüzde 50 daha fazla kapasite ve 800 GBps ile M2 Max’e kıyasla iki kat daha fazla bellek bant genişliği sağlıyor.
M1 Ultra çipten yüzde 20 daha güçlü bir CPU’ya sahip olan M2 Ultra, daha büyük ve yüzde 30’a kadar daha hızlı bir GPU ve yüzde 40’a kadar daha hızlı Neural Engine içeriyor. Ayrıca, ışık hızında ProRes hızlandırma performansı için M2 Max’ten iki kat daha yetenekli bir media engine’a sahip. Tüm bu gelişmeler sayesinde, M2 Ultra çip Mac bilgisayarların performansını yine yepyeni bir düzeye çıkarıyor.
“M2 Ultra, profesyonel kullanıcılarımıza en zorlu iş akışları için olağanüstü performans ve beceriler sunarken Apple çiplerin sektör lideri güç verimliliğini sürdürüyor.” diyen Apple’ın Donanım Teknolojilerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Johny Srouji sözlerini şöyle sürdürüyor:
“CPU, GPU ve Neural Engine’da büyük performans artışlarını ve tek bir SoC üzerinde devasa bellek bant genişliğini bir araya getiren M2 Ultra, kişisel bilgisayarlar için şimdiye kadar geliştirilen dünyanın en güçlü çipi.”

Sektör Lideri UltraFusion Teknolojisi

M2 Ultra, Apple’ın sektöre öncülük eden özel üretim paket teknolojisi UltraFusion aracılığıyla birbirine bağlanan iki adet M2 Max çipten oluşuyor. UltraFusion teknolojisi, çipleri 10.000’den fazla sinyalle birbirine bağlayan elektriksel çip arayüzü sayesinde, iki çip arasında 2.5 TBps’nin üzerinde düşük gecikmeli bant genişliğini mümkün kılıyor.
UltraFusion mimarisi, M2 Ultra’nın yazılıma tek bir çip gibi görünmesini sağlıyor. Yani, M2 Ultra çipin olağanüstü performansından yararlanmak için kodların yeniden yazılması gerekmiyor. Bu da UltraFusion’ı sektörde benzersiz bir yere konumlandırıyor.

Eşsiz Performans ve Güç Verimliliği

M2 Ultra’da yer alan 24 çekirdekli CPU, 16 adet yeni nesil yüksek performans çekirdeği ile sekiz adet yeni nesil yüksek verimlilik çekirdeğinden oluşuyor ve M1 Ultra’ya kıyasla yüzde 20’ye kadar daha hızlı performans sunuyor. Gücünü M2 Ultra’dan alan Mac Studio ile DaVinci Resolve kullanan renk uzmanları, videoları M1 Ultra çipe sahip Mac Studio’ya kıyasla yüzde 50’ye kadar daha hızlı işleyebiliyor.
GPU, 60 veya 76 adet yeni nesil çekirdekle yapılandırılabiliyor. Bu da olağanüstü güçlü M1 Ultra çipe kıyasla 12 adede kadar daha fazla çekirdek ve yüzde 30’a kadar daha iyi performans anlamına geliyor. M2 çipe sahip Mac Studio, M1 Ultra çipe sahip Mac Studio’ya kıyasla, Octane ile 3D efektlerde 3 kata kadar daha hızlı render alınabiliyor.

Ezber Bozan Birleşik Bellek Mimarisi

Apple çipin karakteristik özelliği olan Apple’ın birleşik bellek mimarisi olağanüstü bant genişliğini düşük gecikme ve eşsiz güç verimliliği ile bir arada sunuyor. M2 Ultra, PC’leri geride bırakan 800 GBps sistem bellek bant genişliğine sahip. Ayrıca, 192 GB boyutunda devasa bir birleşik bellek ile yapılandırılabiliyor. Bu sayede PC’de mümkün olmayan iş akışlarını Mac ile yerine getirmek mümkün oluyor. Örneğin, M2 Ultra en güçlü bağımsız GPU’nun bile işleme alamayacağı devasa yapay öğrenme iş akışlarını tek bir sistem üzerinde çalıştırabiliyor.

Gelişmiş Özel Teknolojiler Yapay Öğrenmeye, Videolara ve Daha Fazlasına Süper Güçler Kazandırıyor

M2 Ultra, Apple’ın en yeni özel teknolojilerini doğrudan çipe entegre ederek performansı ve verimliliği maksimuma çıkarıyor:
  • M2 Ultra, 32 çekirdekli Neural Engine ile saniyede 31,6 trilyon işlem gerçekleştirebiliyor. Bu da M1 Ultra’dan yüzde 40 daha hızlı performans anlamına geliyor.
  • M2 Max’ten iki kat daha yetenekli olan güçlü media engine ise video işlemeyi daha da hızlandırıyor. Bağımsız, donanım uyumlu H.264, HEVC ve ProRes formatında kodlama ve kod çözme sayesinde M2 Ultra herhangi bir PC çipinin çok ötesine geçerek 22 adede kadar 8K ProRes 422 video akışı oynatabiliyor.
  • 100 milyondan fazla piksel çalıştıran ekran motoru, altı adede kadar Pro Display XDR’ı destekliyor.
  • En yeni Secure Enclave, donanım tarafından onaylanan güvenli başlatma ve çalışan uygulamada kötüye kullanımı önleyen teknolojiler, sınıfının en iyisi güvenlik özelliklerini sunuyor.

Çevre İçin Daha İyi

M2 Ultra’nın güç verimliliği sağlayan performansı sayesinde en talepkâr profesyonel kullanıcılar bile çevreye karşı sorumluluklarından ödün vermeden yepyeni olasılıklardan yararlanabiliyor. Apple bugün küresel kurumsal operasyonlarında tamamen karbon nötr olmayı başardı. 2030’a kadar ise üretim tedarik zinciri ve ürün yaşam döngüleri de dahil tüm çalışmalarında iklim üzerindeki etkisinin net olarak sıfır olmasını planlıyor. Bu aynı zamanda Apple’ın geliştirdiği her çipin tasarımından üretimine kadar yüzde 100 karbon nötr olması demek.

Mac Bilgisayarların Apple Çipe Geçişi Tamamlandı

Yeni Mac Pro’ya güç sağlayan M2 Ultra ile Mac bilgisayarların dizüstü ve masaüstü deneyiminde devrim yaratan Apple çipe geçişi tamamlanıyor. Apple çipte sürekli yapılan inovasyonlar sayesinde Mac için yepyeni bir çağ başlıyor.

 

Güncel İçerikler