Jack Dorsey destekli Bluesky’ın kapalı beta davetiyeleri internette satılıyor

Jack Dorsey destekli merkezi olmayan sosyal ağ Bluesky, Twitter'ın tahtını sallayacak gibi duruyor. Henüz iki aydır kapalı beta sürecinde olan platform için davet kodları eBay'de yüzlerce dolara satılıyor.

Jack Dorsey destekli merkezi olmayan sosyal ağ Bluesky, Twitter’ın tahtını sallayacak gibi duruyor. Henüz iki aydır kapalı beta sürecinde olan platform için davet kodları eBay’de yüzlerce dolara satılıyor.

data.ai’nin analizlerine göre, iOS uygulaması 375.000’den fazla indirildi ve uygulama, lansmanından yalnızca iki hafta sonra Play Store’daki en popüler sosyal medya uygulamalarından biri haline geldi. Bu sayılar çok etkileyici görünmese de uygulamanın yaklaşık 65.000 kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, hizmete olan talebin mevcut davet sayısını çok geride bıraktığı açık bir şekilde görülüyor.

Twitter’ın kurucu ortağı ve CEO’su Jack Dorsey, Mastodon’a güç veren ActivityPub protokolüne benzer, birleşik ve merkezi olmayan bir sosyal ağ oluşturmayı amaçlayan yeni bir sosyal protokol olan AT üzerinde çalışıyor. Bu yeni protokol, şu anda App Store’da bulunan Bluesky adlı yalnızca davetli beta uygulamasında sergileniyor.

Hem Bluesky hem de Mastodon açık kaynaklı ve merkezi olmayışıyla öne çıkıyor. Tabii ki ikisi arasında bazı önemli farklılıklar bulunuyor. Mastodon, Medium, Flipboard ve hatta Meta gibi diğer platformlar tarafından benimsenen Activity Pub adlı bir protokol üzerine kuruluyor.

Bluesky’ın Mastodon’a göre bazı avantajları bulunuyor: Bir daveti puanlayabileceğinizi varsayarsak, kullanımı daha kolay ve Twitter kullanıcıları için çok daha sezgisel bir yapı sunuyor. Ancak Bluesky’ın şu anki kadar popüler olup olmayacağı, muhtemelen platformun mevcut davet sisteminin ötesine geçtiğinde belli olacak. Clubhouse da davet sistemi aktif olduğunda dillerden düşmezken şimdiki günlerde ise işer tam tersine döndü.

Güncel İçerikler