Jack Dorsey önderliğinde geliştirilen Twitter alternatifi yeni platform: Bluesky

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının hemen ardından Twitter'ın kurucularından Jack Dorsey, platforma rakip olacak Bluesky adında yeni bir alternatif geliştiriyor.

Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının hemen ardından Twitter‘ın kurucularından Jack Dorsey, platforma rakip olacak Bluesky adında yeni bir alternatif geliştiriyor. Merkeziyetsiz bir yapıya sahip olacağı söylenen uygulama, Twitter’dan ayrılmak isteyen kişiler için yeni bir alternatif oluyor.

Twitter’ın kurucu ortağı ve CEO’su Jack Dorsey, Mastodon’a güç veren ActivityPub protokolüne benzer, birleşik ve merkezi olmayan bir sosyal ağ oluşturmayı amaçlayan yeni bir sosyal protokol olan AT üzerinde çalışıyor. Bu yeni protokol, şu anda App Store’da bulunan Bluesky adlı yalnızca davetli beta uygulamasında sergileniyor. 

Bluesky başlangıçta Twitter’da kuluçkalandı ve şirket yıllarca mali destek sağladı. Bununla birlikte, Dorsey’in CEO olarak ayrılması ve kısa süre önce Twitter’ın Elon Musk tarafından satın alınmasıyla Bluesky’nin geleceği belirsizliğini koruyor. Dorsey, Bluesky’ı sosyal medya için açık, merkezi olmayan bir standart olarak açıklamıştı.

Bluesky, merkezi olmayan halka açık sohbeti geliştirmek için 13 milyon dolar yatırım almış olsa da Twitter’daki işten çıkarmalar, açık artırmalar, ofis kapatmalar ve faturalarını ödememe yoluyla maliyetleri önemli ölçüde azaltıyor. Bu, Bluesky gibi bir yan projenin şirket için bir öncelik olmaya devam edip etmeyeceği konusunda spekülasyonlara yol açtı.

Mastodon’un artan popülaritesi ve Twitter’ın diğer açık kaynaklı, merkezi olmayan alternatifleri göz önüne alındığında Bluesky’nin geleceği de belirsiz görünüyor. Aslında Flipboard, Medium, Tumblr ve muhtemelen Flickr dahil olmak üzere birçok şirket ActivityPub standardını benimsemeyi taahhüt etti.

Bluesky’nin App Store’a gelişi, halka açık bir lansmanın yakın olabileceğini gösteriyor. Artan sayıda açık kaynaklı, merkezi olmayan Twitter alternatifleriyle rekabet edip edemeyeceği oldukça merak ediliyor. 

Güncel İçerikler