Müzik şirketleri, Twitter’a telif hakkı sebebiyle 250 milyon dolarlık dava açtı

Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra gündemden bir türlü düşmeyen Twitter, şimdi de bir davayla karşı karşıya kalıyor. Birçok müzik yayıncısı platformda "büyük" telif hakkı ihlali iddiaları nedeniyle şirkete karşı 250 milyon dolarlık dava açtı.

Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra gündemden bir türlü düşmeyen Twitter, şimdi de bir davayla karşı karşıya kalıyor. Birçok müzik yayıncısı platformda “büyük” telif hakkı ihlali iddiaları nedeniyle şirkete karşı 250 milyon dolarlık dava açtı.

National Music Publishers Association‘ın açtığı davada, Twitter kullanıcılarının sanatçıların telif haklarını binlerce kez ihlal ettiği ve şirketin bunu durdurmak için çok az şey yaptığı iddia ediliyor. Twitter’ın lisans anlaşmaları olmayan tek büyük sosyal platformlar arasında yer aldığına dikkat çekiliyor.

Ortaya çıkan bilgilere göre Twitter, böyle bir anlaşma için görüşmelerde bulunsa da bu görüşmeler sonunda bozuldu. Dosyada:

“Çok sayıda Twitter rakibi, müzik bestelerinin platformlarında kullanılması için uygun lisanslara ve anlaşmalara duyulan ihtiyacı kabul etse de, Twitter bunu kabul etmiyor. Bunun yerine müzik yaratıcılarına zarar veren büyük telif hakkı ihlallerine göz yumuyor.” yazıyor.

Dava aynı zamanda Twitter’ı, yayıncıların haftalık bildirimlerine rağmen müzik yayıncılarının telif hakkı ihlalinde bulunan materyalleri platformundan kaldırma taleplerini görmezden gelmekle suçluyor. Bununla birlikte Twitter için birçok rahatsız edici tweet’in artık doğrulanmış kullanıcılar tarafından paylaşıldığını ve Twitter’ın doğrulanmış hesaplara karşı işlem yapma olasılığının düşük olduğunu iddia ediliyor. 

Dava, telif hakkı ihlalinin Twitter’da yıllardır bir sorun olduğunu söylese de, Elon Musk’ın şirketi devralmasından bu yana işlerin daha da kötüye gittiğini ve işlerin kendi içinde “kargaşa” içinde olduğunu söylüyor. Davada ayrıca Musk’ın kendisinin tweet’lerinden alıntı yapılıyor ve burada telif hakkı yasasını eleştirerek “DMCA’yı [Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası]” “insanlık üzerine bir bela” olarak nitelendiriyor.

Müzik yayıncıları:

“Bu açıklama ve benzerleri, güven ve güvenlik ekibindekiler de dahil olmak üzere Twitter çalışanları üzerinde telif hakkı ve ihlalle ilgili konularda baskı oluşturuyor.” dedi.

Twitter’ın bu konu hakkında nasıl bir yol izleyeceği oldukça merak ediliyor.

Güncel İçerikler