ABD’den sonra AB de Çin teknolojisine ve ticaretine karşı önlem alıyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin hemen ardından Avrupa Birliği'nin Çin teknolojisinin potansiyel tehlikelerini ele almak için yeni yasalar getirme planları yaptığı bildiriliyor. Dikkate alınan bir teklif, özellikle Çin'i hedefleyen AB dışına çıkan yatırımlar için bir tarama sürecinin uygulanmasından geçiyor. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin hemen ardından Avrupa Birliği’nin Çin teknolojisinin potansiyel tehlikelerini ele almak için yeni yasalar getirme planları yaptığı bildiriliyor. Dikkate alınan bir teklif, özellikle Çin’i hedefleyen AB dışına çıkan yatırımlar için bir tarama sürecinin uygulanmasından geçiyor. 

Geçen hafta Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Çin’in potansiyel ticaret ve yatırım istismarına karşı koruyucu önlemler almaya hazır olmasının önemli olduğunu söyledi. 

Ayrıca Çin’in insan haklarını bastırmak veya güvenlik kısıtlamaları uygulamak için kullanılabilecek “hassas teknolojiler” edinmesini engellemenin çok önemli olduğunu ve Çin’in gelişen politikalarının kilit sektörler için yeni koruyucu önlemler alınmasını gerektirebileceği vurgulandı. İkili kullanım amaçlarının göz ardı edilemediği veya insan haklarıyla ilgili endişelerin olduğu durumlarda, ihracatın veya yatırımların AB’nin güvenlik çıkarlarıyla uyumlu olup olmadığına ilişkin belirgin bir sınırlama olması gerekiyor.

Bu açıklamalar, Çin uygulaması Tiktok’un yasaklanmasının hemen ardından geliyor. Şubat ayında TikTok, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi tarafından personel telefonlarında yasaklandı. Bu, ABD federal hükümetinin ve TikTok’un resmi iş cihazlarında kullanımını zaten yasaklamış olan 25’ten fazla eyaletin izinden gitti. Kanada, Belçika ve İngiltere de benzer önlemler aldı.

AB, TikTok’u yalnızca personel telefonlarından yasaklamış olsa da savunmasını mikroelektronik, robotik, kuantum hesaplama, biyoteknoloji ve yapay zeka gibi diğer “hassas yüksek teknoloji alanlarını” korumaya yoğunlaştırmayı planlıyor. 

Von der Leyen, AB şirketlerinin bilgi, uzmanlık ve kaynaklarının sistemik rakiplerin askeri ve istihbarat yeteneklerini güçlendirmek için kullanılmasını önlemenin önemini vurguladı. Diğer ülkelerdeki yatırımlar yoluyla hassas teknolojilerin sızmasına olanak sağlayabilecek AB’nin mevcut araç kutusundaki olası boşlukların gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Von der Leyen’e göre, askeri yetenekler geliştirme potansiyeline sahip ve ulusal güvenlik için risk oluşturan yeni teknolojilere odaklanılması gerekiyor.

ABD tarafından ambargoya uğrayan teknoloji şirketlerine bir darbe de AB’den gelme ihtimali bulunuyor. Bu ihtimal gerçekleşirse, başta Huawei ve TikTok olmak üzere çoğu teknoloji şirketi kısıtlamalarla karşı karşıya kalacak.

Güncel İçerikler