Twitter muadili Mastodon, aylık kullanıcı sayısını açıkladı

Twitter'a alternatif olarak geliştirilen sosyal medya uygulaması Mastodon, aylık 1 milyon kullanıcıya ev sahipliği yaptığını açıkladı.

Elon Musk’ın Twitter‘ı satın almasıyla beraber birçok kişi, alternatif olarak geliştirilen Mastodon platformuna geçiş yapıyor. “Satılık olmayan sosyal ağ” mottosuyla kurulan platformun aylık kullanıcı sayısının 1 milyonun üzerinde olduğu açıklandı.

Mastodon, Twitter’ın satıl alınmasından hemen sonra kurulması ancak beklenen potansiyeli bu süreç sonrasında gerçekleştirdi. Almanya merkezli platform, 27 Ekim tarihinden günümüze dek 500 binin üzerinde abone kazanarak dikkatleri üzerine çekiyor. Twitter’da 238 milyon günlük aktif kullanıcının yer aldığını düşünürsek oldukça Mastodon oldukça küçük görünse de kullanıcı sayısı gün geçtikçe artıyor.

Twitter’ın satılması ve yapılan son değişiklikler, Mastodon’un genişlemesini hızlandırdı. Bazı kullanıcılar, Twitter’ın işlevselliğinin Musk’ın kontrolü altında nasıl değişebileceği konusunda endişelendikleri için Mastodon’a geçmek istediklerini belirtti. Diğer kullanıcılar ise Twitter’ın yeni ücretli doğrulama planına ve Musk’ın denetleme konusundaki ağır yaklaşımına karşı bir protesto olarak geçiş yaptıklarını açıklıyor. 

2016 yılında kurulan ve günümüzün yükselen sosyal medya platformu, yapı olarak Twitter ile benzer özellikler sergiliyor. Hashtag, beğeni, takip etme, paylaşım yapma ve bunun gibi temel özellikler, kullanıcıların Twitter’da gibi olmalarını sağlıyor.

Uygulamanın ayrılan yönü ise kullanıcılar, aslında kendi bireysel sunucularını oluşturuyor. Burada hesabı olan kişiler, kendi belirledikleri kurallara göre etkileşim ve insanlarla iletişim kurabiliyorlar. Alında kişinin kendi istediği seçeneklere göre oluşturduğu bir alan olarak görülüyor.

Mastodon’un popülaritesi gün gittikçe artarken ilerleyen günlerde Twitter ile yarışabilecek düzeye gelip gelemeyeceği maalesef henüz bilinmiyor. Elon Musk’ın aldığı radikal kararlara baktığımızda kullanıcı kaybı yaşayabileceği ve kullanıcıların Mastodon gibi alternatif olarak geliştirilen uygulamara geçiş yapabileceği tahmin ediliyor.

Güncel İçerikler