Sanal Gerçeklik uygulaması VRchat, çocuk güvenliğine dair ciddi açıklar içeriyor

BBC'ye bağlı çalışan bir araştırmacı gazeteci tarafından, bir sanal gerçeklik uygulaması olan VRchat'in, çocuklar için hiç de güvenli olmayan sorunlara sahip olduğu iddia edildi.

VR teknolojisi geliştikçe, konuya dair hem iyi hem de kötü olaylar yaşanıyor. Steam‘den ya da Meta’nın Oculus Quest Mağazası üzerinden indirebileceğiniz en popüler VR uygulamalarından biri olan VRchat, çocuk güvenliği açısından ciddi sıkıntılar içeriyor. VRchat, kendisini “sanal gerçekliğin geleceği” olarak tanımlıyor. Ürünün steam sayfasında uygulamayla ilgili olarak, “VRChat için vizyonumuz herkesin kendi sosyal sanal dünyalarını yaratmasını ve paylaşmasını sağlamaktır.” yazıyor. Yani oyuncular kendi sosyal alanlarını ve avatarlarını yaratabiliyorlar. Bu sayede, VRchat içinde çok çeşitli dünyalar yaratılabiliyor. Ancak, BBC’nin haberine göre yaratılan her dünya herkes için uygun olmayabiliyor.

BBC’de araştırmacı gazetecilik yapan Jess Sherwood, 13 yaşında bir kız çocuğu gibi davranarak bir avatar yaratıp VRchat uygulamasına girdi. Ardından hiçbir engelle karşılaşmadan sanal bir striptiz kulübü odasına katıldı ve yetişkin erkeklerin küçük bir çocuğu kovalarken ona kıyafetlerini çıkarmasını istediklerini gördüğünü iddia etti. Sherwood’un iddiasına göre, ziyaret ettiği odaların çoğunda, çocuklar tarafından görülmesi uygun olmayan yetişkin eşyaları vardı.

Sherwood’un paylaşımına göre bunun gibi, çocuklar için uygunsuz bir çok içerik VRchat’te mevcut. Sherwood, “Bu çok rahatsız edici ve seçenekleriniz ya kalıp izlemek ya da başka bir odaya geçmek. Ve çoğu seferinde başka bir odaya geçmem söylendi.”

VRchat, BBC’ye verdiği demeçte, “Böylesine uygunsuz ve zararlı davranışların bu platformda yeri yok.” dedi. Geliştirici, “uygulamayı herkes için güvenli ve iyi bir yer haline getirmek için çok çalıştığını” belirtti. Sorunun büyük kısmı, herkesin VRchat’ı indirip oynayabilmesinden kaynaklanıyor. Örneğin, uygulamayı Meta’nın Oculus Quest Store’undan indirmek için tek ihtiyacınız olan bir Facebook hesabı. Ayrıca, uygulamanın Steam sayfasında da herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmuyor.

İlerleyen günlerde sorunun çözümüne dair birkaç güncelleme görmemiz olası. Aksi takdirde bu gibi VR uygulamaları, düzenlemelerin artırılmasıyla ciddi cezalarla karşı karşıya kalabilirler.

Güncel İçerikler