Pandemiden sonra önemi iyice artan ve yapay zekanın önemli dallarından biri olan görüntü işleme (computer vision) teknolojisini herkesin erişebileceği bir şekilde yani “no-code” platform ile sunan Cameralyze, yerli yatırımcılık girişimi Heaventures‘ten 3 milyon dolar değerleme üzerinden yatırım aldı.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Heaventures Kurucu Ortağı Nurettin Şendoğan, “Cameralyze, yapay zeka ve makine öğrenmesi temelli görüntü işleme teknolojisini bir no-code platformu olarak sunabiliyor. Teknik yetkinliklere ya da kodlamaya gerek olmadan sayısız senaryoyu bulut tabanlı bir web arayüzünde oluşturuyor ve bu senaryoları bir süreç akışına dönüştürerek tanımlı adımlara koşullar ekleyip aksiyon alabilmeyi sağlıyor. Bunu sahadaki aktif kameraları kullanarak, ekstra bir donanım yatırımı yapmaya gerek kalmadan yapabiliyor olması, mevcuttaki işlevsel olmayan bu donanim yatırımını dönüştürmesi bizim için ölçeklenebilirlik anlaminda en önemli sebeplerden biri oldu.” açıklamasında bulundu.
Dijital ve özellikle fiziksel dünyada görsel olarak yapılan ve tekrar eden çok fazla iş var. Çevrenize baktığınız zaman ürün kalite kontrolü, mağaza yönetimi, bina yönetimi, güvenlik gibi alanlarda görsel olarak yapılan bu manuel işlemler hem yüksek maliyetlere sebep oluyor, hem de yüksek hata oranlarına sahip oluyor. Bu da doğal olarak verimliliği ve kaliteyi düşürüyor.
Cameralyze Kurucu Ortağı Ufuk Dağ, görüntü işleme teknolojisinde gelişmelerle beraber pandemi öncesinde yani 2019 yılında buradaki süreçleri otonom hale getirilebileklerini farkettiklerini aktararak, gördükleri fırsat üzerinden çalışmaya başladıklarını söyledi. Pandemi dönemi ve sonrasında görsel otomasyonun aslında minimum insan gücüyle işi sürdürmede özellikle küçük ve orta boy işletmeler için ne kadar önemli olduğu da iyice anlaşıldı.
İŞ KALİTESİNE YÜZDE 100’E YAKIN KATKI
Cameralyze’nin firmalara sağladığı avantajlar hakkında bilgi veren Ufuk Dağ, “Cameralyze görsel iş süreçlerinde otomasyonu sağlayarak verimliliği ve kaliteyi arttırıyor. Tekrar eden ve gözle yürütülen fiziksel ya da dijital bir süreciniz varsa burada bizim alt yapımızı kullanarak sistemi otonom bir hale getirebiliyorsunuz. Bu da işletmenin verimliliğinin %80’e yakın artması demek. Ayrıca süreçlerde insanlar tarafından yapılan hatalar engellendiği için ortaya çıkan işin kalitesinde de %100’e yakın bir artış oluyor. Tüm bunları “no-code” bir platform olarak sunmamız herkes tarafından erişilebilir kılmamızı sağlıyor.” diye konuştu.
Cameralyse’nin diğer firmalardan en büyük ayrıştığı nokta “no-code” bir platform olarak kişilerin kendi akışlarını görsel bir arayüz üzerinden kendilerinin dizayn edebiliyor olması. Bu sayede kendi sorunlarına kendileri çözüm üretebiliyorlar. Ayrıca kullanılan alt yapı teknolojileri sayesinde firmalar erişilebilir bir fiyatla bunu yapıyorlar. Özellikle küçük ve orta boy işletmeler için görsel otomasyonu bu şekilde sunmak Cameralyse’yi farklı bir noktaya yerleştiriyor.
Cameralyze’a eklenecek özellikler hakkında da bilgi veren Ufuk Dağ, “Görsel otomasyon alanında eklediğimiz modüler yapılarla farklı sektörlerdeki sorunların çözülmesini kolaylaştırmak için geliştirmelerimiz devamlı sürüyor. Kendi çözümünüzü oluştururken kullanacağınız doneleri arttırdığımız gibi kullanıma hazır sunulan iş akışlarıyla tek tıklamayla otomasyonunuzu kurmanızı sağlayacak farklı senaryoları sisteme ekliyoruz” açıklamasında bulundu.
ROTA AMERİKA
Aldıkları yatırımla Amerika’da küçük ve orta boy işletmelere ulaşmak istediklerini belirten Ufuk Dağ, şirketin önümüzdeki dönemdeki planlarını şöyle anlattı: “İnsan hayatını kolaylaştıracak böyle bir aracın özellikle herkes tarafından erişilebilir ve kullanılabilir olması bizim için oldukça önemli. Bu doğrulta ilk olarak bu işletmelere ulaşabilecek ama görüntü işleme konusunda tecrübesi olmayan entegratör ve geliştirici firmalara ulaşmak istiyoruz. Bununla beraber yine işletme içerisinde yeterli tecrübesi ve imkanı olmayan ya da görüntü işleme teknolojisini hızlıca entegre etmek isteyen büyümekte olan firmalara da ulaşmak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Tabii bunun için ekibimizi de büyütmeye devam edeceğiz.”