Meta’dan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’na gönderilen raporun detayları paylaşıldı

Yeni adı ile yeni çalışmalara imza atan Meta, yeni hizmetlerini geliştirmeye tüm hızıyla devam ediyor. Meta temsilcileri tarafından hazırlanan raporda Meta’nın Türkiye’de nasıl bir faaliyet göstereceği özetlenirken baskı olması halinde Türkiye için atanan Meta temsilcisinin geri çekileceği belirtiliyor.

Son dönemde sosyal medya platformlarına ev sahipliği yapan TBMM, en son TikTok tarafından gelen temsilcilerin ziyaret noktası olmuş ve bir sunum gerçekleştirmişlerdi. Dün ise Meta tarafından Dijital Mecralar Komisyonu‘na gönderilen rapor oldukça ilgi topladı. Dikkat çeken yazı ise şu şekilde:

“Bu karar, Facebook’un Topluluk Standartlarını veya hükümet taleplerinin değerlendirilmesine yönelik küresel süreci değiştirmemektedir ve bunların herhangi birine yönelik baskıyla karşılaşmamız halinde temsilciyi geri çekeceğiz.”

Meta’dan Türkiye’ye Temsilci Ataması

En büyük sosyal medya platformlarından Instagram, Facebook ve WhatsApp’ı elinde barındıran Meta, “sosyal medya yasası” ile ilgili Türkiye’ye temsilci atandığını da bu raporda belirtiyor. Konu hakkındaki açıklamalarına bakacak olursa Meta temsilcileri şu sözleri kuruyor:
“Global Network Initiative üyesi olarak taahhütlerimiz, Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Haklarına Dair Rehber İlkeleri de dahil olmak üzere politikalarımıza uygun olarak hükümet taleplerini incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Kısıtladığımız içeriğe dair detayları mevcut şeffaflık süreçlerimiz doğrultusunda raporlamaya devam edeceğiz. Türk toplumuna, Türkiye’de ifade özgürlüğü ve diğer insan haklarını korumaya dair bağlılığımızı sürdürüyoruz.”

Değerlendirme Süreci

Açıklamaları sonrası Facebook ve Instagram’daki ihlaller ile ilgili nasıl bir süreç işleyeceğini açıkça belirten şirket, öncelikle Facebook Topluluk Standartları veya Instagram Topluluk Kuralları’na göre inceleme yapılacak ve ihlalin tespiti durumunda içerik kaldırılacak. Finansal bilgilerin, adres bilgilerinin ve tıbbi bilgilerin, fiziksel veya finansal zarara yol açabilecek kişisel verilerin veya yasa dışı kaynaklardan elde edilen gizli bilgilerin yer aldığı içerikler kaldırılacak.
Tanınmış ve ünlü kişilere ilişkin ciddi şekilde sözlü saldırılması halinde içerikler kaldırılacak. Ek olarak kötü niyetli bilgisayar korsanları tarafından hedef alınma olasılığı daha yüksek olan kişi ve gruplarına; güvenlik programı aracılığı ile korumaları konusunda yardımcı olunacak. Kâr amaçlı insanları kızdıracak içeriklerin öne çıkarıldığı iddiaları ile ilgili açıklamalarını paylaşan Meta, şu sözler ile konuyu noktalıyor:

“Reklamlardan gelir elde etmekteyiz ve reklam verenler bize sürekli olarak reklamlarını zararlı veya kızgın içeriklerin yanında görmek istemediklerini belirtiyorlar. Ahlaki, işletmesel ve ürüne ilişkin motivasyonlarının tamamı bunun tam tersi yönü işaret ediyor. Kötü içeriği desteklediğimiz ve buna karşı bir şey yapmadığımız iddiası doğru değildir.”

Güncel İçerikler