Ford ve Rivian, ortak bir elektrikli araç geliştirme planlarından vazgeçtiler

2019 yılında Rivian ile tamamen elektrikli bir araç geliştirmek için anlaşan Ford, Jim Farley'nin Automotive News'e verdiği bir röportajına göre bu anlaşmadan vazgeçti.

Ford Motor Company CEO’su Jim Farley, Automotive News ile yaptığı bir röportajda, Rivian ile elektrikli araç geliştirme planından vazgeçtiklerini açıkladı.

2019 yılında Ford Motor, tamamen elektrikli bir kamyonet ve SUV geliştiren Michigan merkezli Rivian’a 500 milyon dolarlık öz sermaye yatırım yapmıştı. Yatırıma ek olarak şirketler, Rivian’ın platformunu kullanarak Ford’un hızla büyüyen elektrikli araç portföyü için yeni nesil bir elektrikli araç geliştirmek için anlaştıklarını duyurmuşlardı. 2020 yılının başında Ford, Lincoln Motor ve Rivian’ın muhtemelen bir SUV olacak tamamen elektrikli bir araç geliştireceklerini kesin olarak açıklamıştı.

Ancak, Ford’un lüks markası Lincoln Motor ve Rivian, bu plandan vazgeçtiklerini Nisan 2020’de bildirmiş ve birincil neden olarak ise COVID-19 pandemisinin gidişatını göstermişlerdi. Yapılan açıklamada iki şirketin ortaklığının hala güçlü olduğu ve gelecekte birlikte bir araç geliştirme planlarının olduğu belirtilmişti.

Fakat son açıklamaya göre Rivian ve Ford, yeni ve alternatif bir araç üretme planından tamamen vazgeçmiş gözüküyor. Automotive News’e konuşan Farley, projede ilerlememe kararının bir nedeni olarak iki şirketin donanım ve yazılımlarını bir araya getirmede yaşadıkları karışıklık. Anlaşmanın iptalinin bir diğer sebebi ise iki şirketin de kendi proje ve teslimatlarına odaklanma kararı almaları olarak gösteriliyor.

Şu anda Ford Motor Company’den çok daha büyük bir piyasa değerine sahip olan Rivian, yalnızca 2021 yılında toplamda 5 milyar 150 milyon dolar yatırım aldı. Lansman ürünleri olan R1T ve R1S araçlarıyla arazi kabiliyeti ve fayda sağlayan şirket, biri bu araçlara, diğeri ise ticari kamyonetlerine ayrılmış iki üretim tesisine ev sahipliği yapıyor.

Güncel İçerikler