Dünyadaki dijital ekosistem, son dönemde sosyal medya platformları üzerinden yapılan sosyal ticaret ile farklı bir boyut kazanmaya başladı. Hızlı büyüyen sosyal medya ticaretine yönelik bütünleşik çözümler üreten HeloRobo, Instagram ve WhatsApp’ı da bünyesinde bulunduran, toplamda Türkiye’de 62 milyon, dünya çapında 3 milyara yakın kullanıcısı olan Facebook markası ile yeni bir iş birliğine imza attı.
Facebook’un Türkiye’deki İş Uygulamaları Servis Sağlayıcısı olan HeloRobo, yeni anlaşma ile markanın yakın zamanda Instagram DM mesajlaşma ara yüzünü Türkiye’de ürün geliştiricilere açmasının ardından WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram DM ve Live Chat üzerinden ticaret yapılmasına olanak sağlayan ilk sosyal medya ticaret platformu oldu.
Instagram, Türkiye sosyal ticaret ekosistemine girdi
Türkiye’de sosyal medya ticareti alanında bütünleşik çözümler üreten HeloRobo, Facebook ile yaptığı anlaşma ile markanın altyapısı üzerine kendi AR-GE ekibi tarafından geliştirdiği HeloRobo Sosyal Medya Ticareti Platformu ile bugüne kadar Instagram, Facebook ve WhatsApp üzerinden sosyal ticareti yönetmeyi sağlayan Türkiye’nin ilk platformu oldu.
Daha önce sosyal medya ticareti yapan üyelerine Facebook Messenger, WhatsApp ve Live Chat mesajlaşma kanallarından sunduğu hizmete Türkiye’de bir ilk olarak Instagram DM’i de dâhil eden HeloRobo, tüm sosyal medya mesajlarının tek bir platformdan kolay ve etkili şekilde yönetilmesini sağlıyor.
Sosyal Ticarette Sıcak ve Etkili İletişim
Global ve Türkiye özelinde sahip olduğu e-ticaret tecrübesi ile sosyal medya üzerinden yapılan e-ticaret odaklı ‘iletişimsel satış’ mesajlaşma tabanlı servisini ilk olarak kullanıma sunan HeloRobo, her biri kendi başına birer servis olacak yeni pazarlama ve satış odaklı kullanım alanlarını da önümüzdeki birkaç hafta içerisinde üyelerine açacağını duyurdu.
İlk kullanıma sunduğu iletişimsel satış servisi ile üyelerinin hayatını kolaylaştırmayı, satış ve pazarlama performanslarını arttırmayı hedefleyen HeloRobo Sosyal Medya Ticaret Platformu, sahip olduğu teknolojinin sunduğu kolaylığın yanı sıra insan faktörünü öne çıkararak sıcak, etkili bir satış ve pazarlama deneyimi sunuyor.
Kullanıma ilk açılan iletişimsel satış servisi ile aynı anda farklı platformlardan iletişime geçen birden fazla müşteri ile tek platformdan görüşme, ürün seçiminden stok takibine, fatura oluşturmadan kargoya, ödeme seçiminden adrese, eski sipariş takibine kadar her detayı optimize eden platformda üyeler ürünleri filtreleyerek aratabiliyor, sürükle bırak özelliğiyle müşteri ile paylaşabiliyor.
Üye firmanın e-ticaret sitesi ile entegre çalışan, üyelerine müşterileri ile sohbet ederken e-ticaret sitelerinde var olan tüm özellikleri kullanma ve görüşmeyi satışa dönüştürme imkanı sunan platform daha önce erişilemeyen sosyal medya kullanıcılarına erişim fırsatı sunuyor. HeloRobo Sosyal Medya Ticaret Platformu’nda, ürün detayları hakkında birebir yazışarak görüşme yapma, mesajların kişiselleştirilmesi, müşteri ile iletişim halinde alışveriş sepetini oluşturup tercih ettiği kargo ve ödeme yöntemini belirleme ve son aşamada satış sürecini tamamlama olanakları da yer alıyor. Tüm bu işlemleri satıcı isterse müşteri temsilcisi ile manuel olarak dilerse de mesajların altında beliren komut rakamlarıyla otomatik olarak gerçekleştirebiliyor.
‘Instagram üzerinden bir şekilde satış yapmış hesap sayısı 3 milyon’
Ocak ayında açıklanan Dijital 2021 raporuna göre, Türkiye’de 60 milyon kişi sosyal medya kullanıcısı ve bunun nüfusa oranı yüzde 70.8 diyen HeloRobo Genel Müdürü Gökhan Karahan, hızla büyüyen sosyal medya ticaret pazarını değerlendirdi. Karahan, “Sosyal medya platformları üzerinden kişilerin ve kurumların yaptığı pazarlama ve satış faaliyetleri olarak tanımlanan sosyal medya ticareti her gün büyük bir hızla büyüyor. Türkiye’de 30 milyon Instagram hesabı bulunuyor; bu hesapların 6’da biri ticari amaçlı kullanılıyor. Instagram üzerinden bir şekilde satış yapmış 3 milyon hesabın olduğu belirtiliyor. Satış amacı ile en yoğun kullanılan Sosyal Medya platformu olan Instagram, sosyal medya ticaretinde şuan için en büyük değer. Şirketlerin eğilimi çok büyük oranda e-ticaret sitesinden çok Instagram Shop’ta yer almaktan yana.
Yakın gelecekte sosyal medya ticareti, e-ticaret pazarının kat kat üzerine çıkacak, e-ticaretin tahtını sosyal medya sallayacak. Bu nedenle Facebook ile yaptığımız anlaşma ile Instagram DM’i de kapsayan ilk platform oluşumuzun sektörde çok şeyi değiştireceğine inanıyoruz. HeloRobo olarak sosyal ticaretin yakın gelecek senaryosuna çözümlerimiz ile hazırız. İlk olarak iletişimsel satış servisini kullanıma açtık ve birkaç hafta içerisinde yeni servisleri arka arkaya devreye alarak, sosyal medyada olan herkese farklı bir pazarlama ve satış deneyimi yaşatacağız. HeloRobo’nun iletişimsel satış servisinde, insan faktörünü devreden çıkmıyor, iletişim kişiselleşiyor. Satış için en önemli yöntem olan yüz yüze iletişimden sonra en iyi satış deneyimini sunan platform, etkileşimin çoğalmasını ve operasyonun azalmasını sağlayarak, sosyal medyadaki etkileşimin kolayca satışa dönmesi arasındaki köprü görevini üstleniyor.” dedi.
Hedef Balkanlar ve Ortadoğu’da Büyüme
“HeloRobo olarak, sosyal medyanın hepimizi kapsayan gücünü sosyal ticaretle en etkin biçimde birleştiriyor, el yordamı ile yapılan ticareti yöneterek kişi ve kurumlara teknolojinin gücünü kullanıp işletmelerini yeni bir dünyaya açılma fırsatı sunuyoruz” diyen Gökhan Karahan sözlerine şöyle devam etti: “HeloRobo, her boyutta sosyal medyada ticaret yapan şirket ve kişiye uygun bir platform. Aylık 200 TL’den başlayan paketlerden uygun olanı ile hızla büyüyen sosyal medya ticaretinde geride kalmamak, fark yaratmak artık çok kolay. Ekstra erişim ve kullanım kolaylığının yanı sıra platformumuzun çok dilli yapısı ile e-ihracatın da artmasını sağlamayı hedefliyoruz. Markamızın öncelikli hedefi Türkiye pazarı. Ancak küresel pazarı kapsayan Facebook anlaşmamız ile 2022 hedefimiz; çözümlerimizi HeloRobo markamız ile Balkanlar ve Ortadoğu’da bölgelerine/ülkelerine taşımak” dedi.
Instagram DM alt yapısını geçtiğimiz günlerde Türkiye ürün geliştiricilerine açan Facebook’un bu kullanım hakkını dünyada sadece Türkiye’nin dahil olduğu kısıtlı sayıda ülkeye açtığını belirten Karahan, Facebook’un Türkiye pazarına verdiği öneme dikkat çekti.