NASA, Joby’nin elektrikli hava taksisiyle uçuş testine başladı

Elektrikli hava yolculuğunu bir gerçeklik haline getiren Joby Aviation, hava taksilerinin gürültü seviyelerini ölçmek için NASA ile işbirliği yapıyor.

Joby Aviation, NASA‘nın Gelişmiş Hava Hareketliliği Ulusal Programı kapsamında elektrikli dikey kalkış ve iniş uçağını uçuran ilk şirket oldu.

Joby’nin Big Sur, Kalifornia yakınlarındaki Elektrikli Uçuş Üssü’ndeki iki hafta sürecek test uçuşlarının bir parçası olarak Joby, NASA ile işbirliği içerisinde olduğunu duyurdu. Şirketin ticari projesinin bir parçası olarak kullanmayı planladığı tamamen elektrikli eVTOL hava taksisinin gürültü seviyesini ölçmek için 50 mikrofon kullanılarak gürültü kontrolü yapılacak.

Bu program, NASA’nın yeni nesil uçaklar ve hava taksilerinin ticari kullanıma hazır olmasını sağlamayı amaçlayan Gelişmiş Hava Hareketliliği programının bir parçası olarak yapılacak. Test uçuşları, ilk eVTOL testi olarak kayıtlara geçti. Uçuş programından elde edilen verilerin, 2022’de hem diğer taksileri hem de daha karmaşık uçuş durumlarını içeren daha kapsamlı bir dizi kampanya testine yardımcı olması bekleniyor.

NASA’nın Gelişmiş Hava Hareketliliği programının entegrasyon müdürü olan Davis Hackenberg, Joby gibi endüstri liderlerinden gelen verilerin, NASA’nın araştırma faaliyetleri ve gelişmekte olan uçak konfigürasyonlarının gelecekteki standardizasyonu için büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Joby’nin kurucusu ve CEO’su JoeBen Bevirt, NASA’nın elektrikli havacılığa geçişte önemli bir adım attığına dikkat çekti. Bevirt, 2012’deki ilk NASA ve Joby işbirliğinden bu yana birçok çığır açan projede ortaklık kurmaktan gurur duyduğunu söyledi. 31 Ağustos’ta başlayan test uçuşları, 10 Eylül’de sona erecek.

Joby, temmuz ayında elektrikli hava taksisinin 150 mil uzunluğundaki yolcuğunun görüntülerini paylaşmıştı. Bu uçuş, bugüne kadarki en uzun eVTOL uçuşu olarak kayıtlara geçmişti.

Güncel İçerikler