Joby’nin elektrikli hava taksisi ile 150 mil uzunluğundaki uçuşunu tamamlamasını izleyin

ABD merkezli elektrikli hava taksisi girişimi Joby Aviation, Kaliforniya'da 150,6 mil uzunluğunda test uçuşunu tamamladığını duyurdu ve uçuşun görüntülerini paylaştı.

Joby Aviation,”eVTOL” (Electric Vertical Take-Off and Landing) hava taksisi ile 154,6 mil uzunluğundaki uçuşunu tamamladı. Uçuş, bugüne kadarki en uzun “eVTOL” uçuşu olarak kayıtlara geçti.

Santa Cruz, Kaliforniya merkezli 2009 yılında hayata geçirilen Joby Aviation, ticari yolcu hizmetleri için tamamen elektrikli bir hava taksisi geliştiriyor. Şirket, salı günü yaptığı açıklamaya göre bu ayın başlarında dikey kalkış ve iniş yapabilen tam boyutlu prototip bir uçakla 150 milden fazla süren bir uçuş gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamaya göre uçuş, şirketin devam eden uçuş testi projesinin bir parçası olarak bu ayın başlarında Big Sur, Kaliforniya’da gerçekleştirildi. Joby’nin kaptan test pilotu Justin Paines tarafından uçurulan uçak, havada 1 saat 17 dakika kaldıktan sonra dikey olarak indi ve toplamda 154,6 mil mesafe kat etti.

Joby Aviation, elektrikli hava yolcuğunu gerçeğe dönüştürmek için faaliyet gösteren birkaç girişimden biri. Şirket, 12 yıldır bir helikopter veya uçaktan çok daha sessiz çalışan ancak her ikisinin de özelliklerine sahip olan elektrikli bir dikey iniş ve kalkış aracı eVTOL tasarlamak için uğraşıyordu.

Şirketin kurucusu ve CEO’su JoeBen Bevirt, “San Francisco ve Tahoe Gölü, Houston ve Austin veya Los Angeles ve San Diego gibi yerler arasında rahat, emisyonsuz hava yolculuğunu günlük bir gerçeklik haline getirme yolunda ilk adımı atmış olduk” açıklamasında bulundu.

Joby uçağının 2024 yılında ticari yolcu hizmetine başlaması, 1 pilot ve 4 yolcuyu saatte 200 mil hıza kadar taşıması hedefleniyor. Şirket, ABD Federal Havacılık İdaresi ile uçaklarını sertifikalandırmak için çalışıyor.

Şirketin geçtiğimiz sene ocak ayı içerisinde Toyota Motor Corp.’ın 394 milyon dolar ile katıldığı C serisi yatırım turunda toplamda 594 milyon dolar yatırım aldığı haberini yapmıştık. Toyoto Motor Corporation ile stratejik bir işbirliği gerçekleştiren Joby, kısa süre içerisinde gelecekte adından söz ettirmesi beklenilen elektrikli hava taksisi örneklerinden birine imza atmış oldu.

Güncel İçerikler