Elektrikli hava taksi servisi Joby Aviation Toyota’dan 394 milyon dolar yatırım aldı

Önümüzdeki beş yıl içinde hayata geçmesi beklenen ve tüm dünyada yaygın hale geleceği düşünülen elektrikli hava taksileriyle ilgili en iddialı girişimlerden Joby Aviation, Toyota Motor Corporation‘ın 394 milyon dolarla katıldığı Seri C turunda toplam 590 milyon dolar yatırım aldı.

Aldığı yatırımın yanı sıra Toyota Motor Corporation ile önemli bir stratejik iş birliği gerçekleştiren Joby Aviation, Toyota’nın araç üretim deneyiminden yararlanacak ve Toyota’nın Joby Aviation için geliştirdiği elektrikli dikey kalkış ve iniş uçaklarını kullanacak.

Toplam yatırımı 720 milyon dolara ulaştı

Seri C turuyla birlikte toplam fonuna 590 milyon dolar ekleyen Joby Aviation toplamda 720 milyon dolar fona ulaştı. Şirketin daha önceki yatırımcıları arasında Intel Capital, JetBlue Technology Ventures ve Toyota AI Ventures gibi şirketler de yer alıyor. Ayrıca bu satın almayla birlikte Toyota Motor Corporation’ın Genel Müdür Yardımcısı Shigeki Tomoyama da Joby Aviation’ın yönetim kuruluna katıldı.

2009 yılında California‘da kurulan Joby Aviation, tüketici elektroniği ürünlerine yönelik aksesuarlar üreten Joby şirketinin kurucusu JoeBen Bevirt tarafından hayata geçirildi. Joby Aviation’ın tescilini aldığı eVTOL ilk hava taksisi tek şarjla 200 mil uçabiliyor. Ayrıca bu hava taksilerinin diğer uçaklara göre 100 kat daha sessiz çalıştığı belirtiliyor.

Elbette Joby Aviation alanında faaliyet gösteren tek şirket değil. Havacılık konusunda deneyimli Çin merkezli EHang ve Airbus gibi şirketler de elektrikli hava taksileri konusunda çalışmalar yürütüyor. Yine de Joby Aviation’ın bir girişim olması büyük yapılara göre pazarda onu daha şanslı kılacaktır.

Güncel İçerikler