Paylaşım ekonomisinin ülkemizde önemini artırmaya başladığı günümüzde, paylaşımlı elektrikli scooter üzerine de yeni girişimlerin çıktığını görüyoruz.
En son sizinle İstanbul’da çalışmalarına başlayan elektrikli scooter Martı girişiminin hikayesini paylaşmıştık. Yine geçtiğimiz aylarda da ETKU‘yu da sizlerle buluşturduk.
Ankara’nın paylaşımlı elektrikli scooter’ı: HOP!
Ankara merkezli olarak hayata geçirilen girişim HOP!, ilk olarak yolculuk faaliyetlerine de yine ürünün geliştirildiği Bilkent Cyberpakt‘ta başladı.
Dört girişimci; Yiğit Kipman, Gökalp Üstün, Emrecan Batı ve Ahmet Batı tarafından kurulan HOP! yerli bir paylaşımlı elektrikli scooter olarak geçtiğimiz Ay operasyonlarına Ankara’da başladı.
Girişimin hedefi; öncelikli olarak büyük kampüslerde, sonrasında da şehirlerde elektrikli scooter kullanımını, çevreci ulaşımı ve mikromobiliteyi yaygınlaştırmak. İnsanların kısa mesafe ulaşım ihtiyaçlarını çevreci zarar vermekte olan geleneksel yöntemler yerine, uygulama üzerinden sunulan hem sürüşü eğlenceli, hem de çevreci elektrikli araçlarıyla, kişilerin karbon ayakizlerini azaltmak istiyor. Türkiye’de kişi başı karbon salınım miktarı 5.2 ton ortalamaya çıkmışken, ülkemizde bu çevreci girişimin olması güzel bir gelişme. İlk aşamada uygulama üzerinden yalnızca paylaşımlı elektrikli scooter hizmeti veren girişim, ilerleyen dönemlerde aynı uygulama içinden elektrikli bisiklet, elektrikli moped ve elektrikli araç gibi diğer çevreci mikromobilite ürünlerinin de paylaşımını sağlamak istiyor.
Girişimin bulunduğu sektörle ilgili açıklama yapan kurucu ortak Yiğit Kipman; “Şu an ülkemizde elektrikli scooter paylaşımı alanında faaliyet gösteren İstanbul merkezli 3 mikro-mobilite girişimi var. Biz bu işin operasyon tarafında rakiplerimizden farklılaşacağımızı düşünüyoruz. Öncelikle scooter’larımız piyasadaki en uzun menzile sahip scooter’lar. Bu da şarj döngülerinin daha uzun olacağı, operasyon maliyetlerinin düşeceği anlamına geliyor. Buna ek olarak, güçlü mühendislik ekibimizle de operasyonu destekliyoruz. Firmamızda “Gücünü Teknolojiden Alan Operasyon” modelini özümsüyoruz. Kullandığımız çeşitli yapay zeka algoritmaları ile scooter dağıtım noktaları geçmişi verilerden oluşturulan tahmin algoritmaları ile hesaplanıyor, toplanacak/yeri değiştirilecek scooter’lar yine yapay zeka algoritmaları ile planlanıyor ve optimize edilen rotalar ile operasyon personeline görev atamaları gerçekleştiriliyor. İlerleyen dönemde gelir paylaşımlı şarj operasyonu modeline geçerek, kişilerin evleri yakınındaki scooter’ları şarj edip, şarj başı para kazanmalarını sağlamak istiyoruz. Tüm bu yaklaşımlarımız ve fark yaratan teknolojimiz ile operasyon maliyetlerimizi düşürüp, diğer firmaların aksine bu işin zarar etmeden de yapılabileceğini göstermek istiyoruz.”
Hedefleriyle ilgili de cümlelerine devam eden Kipman; “Bölgesel ve globaldeki hedeflerimizde paylaşımlı ulaşım yöntemlerinin ortak altyapı sağlayıcısı olma hedefimiz var. Ürünümüzü çeşitli bölgelerde yaygınlaştırarak Türkiye’den globale ölçeklenebilir bir çevreci ulaşım platformu kurmak istiyoruz.” dedi.