Türkiye’nin yerli ve milli elektrikli scooter paylaşım girişimi: Martı

Bir süredir takip ettiğimiz Türkiye’nin ilk yerli elektrikli scooter girişimi Martı ile sizleri tanıştırmak isteriz.

Martı, kısa mesafelerde kullanabileceğiniz, mobil uygulama üzerinden scooter’ın yanında anında kiralama yapabileceğiniz ve ilk olarak İstanbul’da faaliyete geçen bir mikro-mobilite girişimidir.

Martı’nın kurucu ortağı ve CEO’su Oğuz Alper Öktem “Elektronik scooter’la ABD’de bir iş seyahatinde karşılaştım. Kısa mesafeleri hızla ve kolayca katedebilmek için son derece etkili bir çözüm olduğunu görünce mikro-mobilite kavramını Türkiye’ye kazandırmaya karar verdik. Martı fikri de böylece doğdu” dedi.

Test amaçlı olarak Bağdat Caddesinde uygulamaya konulan girişim, Avrupa yakasında da hizmete girdiğini duyurdu. Kurucudan aldığımız bilgiler doğrultusunda tüm İstanbul’a yayıldıktan sonra, Bulgaristan, Macaristan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere yayılmayı planlıyor.

Martı, 3 liradan açılıyor ve 10 dakikalık yolculuğun maliyeti ortalama 10.5 TL.

Martı nasıl çalışıyor?

Martı, cep telefonuna yüklenen bir apkilasyon üzerinden çalışıyor. Kullanıcı, aplikasyon üzerinden bulunduğu bölgede boşta olan Martı’ları görebiliyor. Seçtiği Martı’nın üzerindeki Qr kodunu okutarak aracın kilidini açıyor. Yolculuk bitiminde de yine Qr kodu cep telefonuna okutuluyor ve araç üzerindeki kilitle bir yere bağlanıyor.

Martı özellike güvenlikle alakalı çok soru alıyormuş. Scooter yolculukları istatistiksel olarak, otomobil, motorsiklet, bisiklet ve uçak yolculuklarından daha güvenli olduğu söyleniyor. İstanbul’da kaldırımlarda yaya trafiğine engel olmamak amacıyla yurt dışındaki modellerin aksine Martı’ları, kilitle bir noktaya sabitliyorlar. Bu kilit sistemi güvenlikten ziyade, kamu düzeni için önemli bir konu. Ayrıca Martı’nın hızı elektronik olarak 18 kilometre ile sınırlandırılmış.

Ayırca Martı’nın hikayesini sevgili Alper bize videoda anlattı. Yakında YouTube kanalımızda yayında olacak.

Güncel İçerikler