Kassa: Arkadaşlarınızla beraber yapılan harcamaların takibini sağlayan fintech

Fincube’ün ilk dönem girişimleri arasına seçilen Kassa, kişilerin sosyal çevresiyle birlikte yaptıkları harcamaların takibini sağlayan bir mobil platformdur.

Kassa ile kendinize bir tatil grubu oluşturabilir ve gruba davet ettiğiniz kullanıcılarla eş zamanlı olarak harcamalarınızı girebilirsiniz. Bir kişi uçak biletini alırken, başka bir kullanıcı da konaklamayı ödemiş olabilir. Tüm bunların sonucunda Kassa, kimin kime ne kadar borçlandığını söyler. 100 binin üzerinde kayıtlı kullanıcısı bulunan girişimin Almanya, Hollanda ve İngiltere’de kendi dilleri üzerinde yayında.

Irmak Günayer tarafından 2016 yılında İstanbul’da kurulan Kassa, ilk melek yatırımını 2017 yılının Haziran ayında Mehmet Sözen‘den aldı.

Kassa
Irmak Günayer, Kurucu – Kassa (Fotoğraf: egirişim)

Hesap tutma trendi

Kassa, değişen bankacılık alışkanlıkları ve para saklama teknolojileri konusunda önce Türkiye’de, daha sonra da Dünya’da yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. Özellikle insanların birbirleriyle yaptıkları ortak harcamaların, eticaret’in hayatımıza girmesiyle beraber daha da hızlandığını gözlemliyoruz. Bu konudaki açığı kapamak girişimin öncelikli hedefleri arasında yerini almış.

Kişiler arasındaki alacak, verecek takibinin tarihçesi çok eskiye dayansa bile, dijital sürümlerin çıkıp kullanıcıların hizmetine sunulması yaklaşık olarak 5 yıllık bir dönemi kapsıyor. Mobil kullanımın yaygınlaşmasıyla beraber kişisel hesap tutmadan, grup halinde hesap tutma ve bunu da anlık yapma bir trend halinde tüm dünyaya yayılmaya başladı. Bu şirketler de bulundukları ülkelerin kendi bankacılık kanunları ve regülasyon yapıları nedeniyle genelde kendi bölgelerine göre lokalize olmuş durumdalar.

Kassa’nın değer önerisi

Kassa’nın kurucusu Irmak, girişimin değer önerisini; “İster bireysel, ister arkadaşlarınızla harcamalarınızın hesabını tutmak bizce sıkıcı bir iş. Bir uygulamada bunu tek başınıza yapıyorsan belli bir yerden sonra sıkılıp bırakıyorsunuz. Bu sebeple biz Kassa’yı kullanıcıların etkileşime girebilecekleri bir sohbet (chat) uygulaması gibi kurguladık. Bu anlamda harcama takip uygulamaları arasında Kassa’nın en temel ayrımı sohbet özelliğidir. Sohbet diyince aklınıza hemen WeChat gelebilir ama unutmayın ki WeChat bir bütçe uygulaması değil, içerisine ödeme yöntemlerini dahil etmiş bir sohbet uygulamasıdır. Bu nedenle farklı yönlere evrdildiğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Irmak Günayer “B2C Fintech işi yapıyorsanız uzunca bir süre para kazanmamayı kabul etmeniz gerekiyor.”

“Özellikle B2C Fintech işi yapıyorsanız uzunca bir süre para kazanmamayı kabul etmeniz gerekiyor. Öncelikle bizim işin en büyük zorluğu ve belki de bir sürü insanın yolun başından dönmesinin sebebi bu.

Hele ki, kullanıcı alışkanlıkların değiştirmeyi iddia eden bir ürün yapıyorsanız işiniz iyice zor. Kullanıcıyı, yatırımcınızı hatta arkadaşlarınızı, eşinizi, ailenizi, kısacası etrafınızdaki herkesi teker teker bunun olabileceğine ikna etmeniz gerekiyor.

İşin diğer zor bölümü hukuk ve regülasyon. Lisansınız olmadan paraya dokunmanız mümkün değil. Ama lisans da bir girişim için çok pahalı. Bu sebeple kanunları çok iyi öğrenmeli ve buna göre stratejik adımlar atmanız gerekmeli. Eğer hukukçu değilseniz bu da işin sıkıcı ve karışık adımlarından biri.”

Kassa’nın Türkiye’nin ekonomisine katkısı nedir?

Dünya’daki alternatiflerimizin hepsi “unicorn” diye tabir edilen 1 Milyar Dolar şirket değerini geçen ve toplumun ödeme alışkanlıkları konusunda ülkelerine çağ atlatan şirketler. Biz de bu vizyonla Türkiye’deki ödeme ve para transferi alışkanlıklarını dünya standartlarına taşımak istiyoruz. Bu kapsamda kayıt dışı dolaşan nakit paranın bir bölümünü kayıt altına almak hedeflerimizden bir tanesi. Bununla beraber nakit paranın dolaşımını kolaylaştırmak ve dolayısı ile ticareti ve para transferlerini basitleştirmek temel hedeflerimiz arasında. Tüm bunların ülke ekonomisine direkt ve endirekt katkıları olacağını öngörüyoruz.

Güncel İçerikler