ABD Ticaret Bakanlığı’nın Huawei‘yi kara listeye eklemesiyle birlikte ticari engellere bağlı olarak Google, Huawei’nin Android lisansını askıya alma zorunluluğunda kalmıştı. Huawei’nin Android lisansının askıya alınması, şirketin açık Android kaynaklarını kullanabileceği ancak Google Play Store ve Gmail gibi birçok Google uygulamasını yeni telefonlarında sunamayacağı anlamına geliyordu.
Huawei için uygulanan Android lisansını askıya alma kararı kullanıcıları mağdur etmemek adına 90 gün daha ertelenmişti. Ancak Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Huawei arasında uzlaşma sağlanamazsa, Huawei 90 günlük sürenin bitiminde yeniden Android lisansının askıya alınması kararıyla karşılaşacak.
Bu durumun önüne geçmek isteyen Huawei yetkilileri ise Huawei’nin kendi akıllı telefonlarında dahili olarak sunduğu uygulama mağazası AppGalery‘i genişletiyor. Birçok Android uygulama geliştiricisi, Huawei tarafından AppGalery platformuna dahil edilerek uygulamalarını ücretsiz olarak AppGalery’de yayınlamaları sağlanıyor. Aynı zamanda Huawei, bu geçiş süreci boyunca geliştiricilere teknik destek de sunuyor.
Huawei kendi işletim sistemi için de hazırlıklarını sürdürüyor
Huawei’nin uygulama mağazasını genişletmesi, yeni Huawei telefonlarda Google Play’e erişilememesi durumunda Huawei kullanıcılarının daha geniş bir uygulama mağazasına erişmesine imkan tanıyacak. Böylelikle kullanıcılar Play Store erişimi olmadığı için Huawei telefon satın almaktan vazgeçmeyecek. Aynı zamanda uygulama geliştiricilerin Huawei’nin uygulama mağazası AppGalery’de olması, Huawei’nin duyuracağı olası bir yeni mobil işletim sistemi için de uygulamalarının uyumlu olması anlamına gelebilir.
Her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri’nin daha ılımlı bir tavır sergilemesi ve Huawei’ye uygulanan karşı kararların kaldırılması, tekrar ABD şirketleriyle Huawei ilişkilerinin düzeleceğini işaret etse de, Huawei olası bir sorundan yara almadan kurtulmak için tüm planlarını harekete geçiriyor. Üstelik Huawei’nin kendi uygulama mağazası ve kendi işletim sisteminin çıkması ve yaygınlaşması, Google ve diğer Android ekosistemindeki üreticilere çok daha büyük bir zarar verebilir.