Facebook, 123 milyar dolar değer kaybetti

Tüm zamanların gülük bazda en büyük düşüşünü Facebook gerçekleştirdi. 25 Temmuz tarihinde şirket %20 değer kaybetti. Buna göre ise şirket 629 milyar dolardan 506 milyar dolar değerlemesine sahip oldu.

Bu düşüşün sebebi, daha önceleri olduğu gibi herhangi bir siyasi skandala dayanmıyor. Şirket ise konu hakkındaki üzüntülerini belirtti. Facebook tarihinde ilk kez büyümesinde durma yaşıyor. Daha da kötüsü, Facebook’un kullanıcı tabanı Avrupa’da daraldı. Avrupa’da aylık kullanıcı sayısı 377 milyondan 376 milyona geriledi. Bu rakamlar 2017’den beri Amerika’da 241 milyon ve Kanada’da 239 milyon civarlarında seyrediyor. Buna rağmen şirketin diğer uygulamaları olan Instagram, Messenger ve Whatsapp kullanımı hala popüler durumda.

Facebook, Instagram ve ‘hikaye’ özelliğinin şirketin geleceği olduğunu düşünüyor. Fakat Instagram’ın bu özelliği ile ne kadar para kazandırabileceği şimdilik muamma.

Facebook’un 123 milyar dolarlık kaybını herhangi bir şekilde ölçeklendirmeye kalkarsak;

  • Örnek vereceğimiz ilk mecra bitcoin olur. Şu an bitcoin piyasasının toplam değeri 141 milyar. Facebook’un toplam değeri bazında çok göze batmasa da şirketin bir günde kaybettiği %20’lik pay, yaklaşık olarak bitcoin piyasasının bir gecede çökmesine eşdeğer.
  • Netflix, şu anda 158 milyar dolar değerinde.
  • Twitter’ın piyasa değeri ise yalnızca 33 milyar dolar. Bu durumda şirket bir gecede 4 Twitter kaybetti.

Facebook’un başarı hikayesi ise bilindiği üzere inanılmaz bir boyutta. Şirket sadece birkaç yıl içinde dünyanın sayılı kuruluşlarından biri haline geldi ve binlerce çalışana sahip oldu. Ve dünya çapında aylık kullanıcı sayısı 2,23 milyar. Kullanıcı sayıları eşittir reklam izleyicileri demektir ki bu da milyar dolarlık kazanç demek. Kullanıcıları bünyesinde tutabilmek için ise sürekli taze kan arayan şirketin ürünleri kullanıcılarında bağımlılık yaratacak boyutta. Buna yeni eklenen hikaye özelliğini örnek gösterebiliriz. Hikaye aralarına sıkıştırılan reklamlar ise daha fazla kazanç anlamına geliyor.

Güncel İçerikler