Tencent’in yatırımcısı olduğu Meituan, halka arz edilmeye hazırlanıyor

Çin’in en büyük sipariş ve rezervasyon uygulaması olan Meituan, halka arz için başvuru yaptığını doğruladı. Şirketin IPO’su Hong Kong Borsasına sunuldu. Halka arz, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Bank of America Merrill Lynch tarafından destekleniyor. Şirket sözcüleri halka arzdan elde edilecek gelir hakkında henüz açıklama yapmazken Reuters, Meituan’ın hedefinin 4 milyar dolardan fazla olduğunu bildirdi.

Meituan asıl olarak pazardaki iki rakip Meituan ve Dianping adlı şirketlerin 2015’te birleşmesi ile oluştu. Birleşmede asıl dikkat çeken nokta ise Çin’in ezeli teknoloji rakipleri Alibaba ve Tencent’i de bir araya getirmesiydi. Alibaba, Meituan’ın; Tencent ise Dianping’in yatırımcılarındandı. Daha sonra Tencent ve Meituan yatırım ilişkilerini sürdürürken aynı durum Alibaba için geçerli olmadı.

Şirket başlarda restoran rezervasyonları ve gıda siparişine odaklandı. Halka arzdan elde edilen gelir ile şirket, başka alanlarda da rezervasyon yapmayı kolaylaştıran “one-stop super app” adlı uygulamayı geliştirecek. Tabi bunların öncesinde Meituan, nisan ayında 2.7 milyar dolara satın aldığı bisiklet paylaşım şirketi MoBike’ın ödemesini kapatmayı planlıyor.

Meituan, bugün yaptığı açıklamada şu an platformunda aktif bulunan 310 milyon kullanıcı ve 4.4 milyon tüccar olduğunu belirtti. Geçen senelerde sıkça zarar eden şirket geçen sene 30 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştı. Fakat Meituan’ın geçen sene 430 milyon dolarlık zarar ettiği biliniyor.

Güncel İçerikler