Terminal
Terminal
Terminal
Terminal

Facebook, yapay zeka ile gözü kapalı çıkan bir kişinin gözlerini açıkmış gibi gösterebiliyor

Birçok alanda yapay zeka araştırmaları yürüten Facebook, yeni yapay zeka yazılımı ile fotoğrafta gözü kapalı çıkan bir kişinin gözlerini açıkmış gibi gösterebilmeyi sağlıyor.

Selfie yığınları arasında yaşamaya çalıştığımız bu dönemin en büyük sorunu kapalı çıkan gözler ve aynı fotoğrafı tekrar çekmek için harcadığımız zaman

Eğer sorun kırmızı çıkan gözler ya da lens yansımaları ise düzeltmenizi sağlayacak birçok alternatif sistem mevcut ancak kapalı çıkan göz sorununu çözmek pek kolay değil.

Benzer düzeltmeler için kullanılan Adobe’ın ‘bağlama göre doldurma‘ In-paiting olarak adlandırılan yazılımı, görseldeki boşlukları orada olması muhtemel olan görüntülerle dolduruyor. Ancak gözlerin değişken ve karakteristik yapısı nedeniyle aynı yöntemi kullanmak kolay değil

Facebook sahip olduğu geniş kullanıcı kitlesi ile doğru orantıda insan yüzüne sahip olması sayesinde Generative Adversarial Network sistemini kullanarak bu soruna çözüm geliştirdi. GAN, sürekli olarak yüz tanımayı öğrenebilen bir yapıya sahip sürekli yüze benzer görseller üretirken diğer taraftan yüz tanıma bölümünden gelen tepkiler doğrultusunda benzer şekilde yüz üretmeye devam ediyor bu sayede en gerçekçi sonuçları elde ediliyor

Kapalı gözlerin düzeltilmesi konusundaki ilk çalışmalarda yapay zeka gözün açık olduğu fotoğraftaki gözleri doğrudan kapalı fotoğrafa yapıştırıyordu yapılan bu düzeltme aslında pek de düzeltilmiş gibi görünmüyordu elde edilen sonuçlar sonrasında GAN’ın gözlerin o insanın yüzünde nasıl durduğunun yanı sıra gözlerin şeklini ve rengini de öğrenmesi de sağlandı.

Böylece hedef kullanıcının açılan gözlerinin bir yazılım tarafından yapıldığı anlaşılmayacak kadar iyi sonuçlar elde edildi.

Hayatımızı kolaylaştırmayı vaad eden her yenilik ürkütücü senaryo fikirleri ile birlikte geliyor. Facebook yeni özelliği başka hangi konular için kullanacak henüz bilinmiyor ama hepimiz biliyoruz ki sadece fotoğraf çekmeye ayırdığımız zamanı kısaltmak için üretilmedi.

Güncel İçerikler