Meta’nın yapay zeka vizyonunda, çalışanların üçte biri işinden ayrıldı

Teknoloji devi Meta, en iyi yeteneklerini elinde tutmak ve OpenAI gibi rakiplerine ayak uydurmak için mücadele ederken yapay zeka (AI) alanında önemli zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Meta CEO'su Mark Zuckerberg'in yapay zekaya yaptığı yoğun yatırıma rağmen, son zamanlarda işten çıkarmalar ve kilit araştırmacıların ayrılması Meta'nın bu alandaki ilerlemesini yavaşlattı.

Teknoloji devi Meta, en iyi yeteneklerini elinde tutmak ve OpenAI gibi rakiplerine ayak uydurmak için mücadele ederken yapay zeka (AI) alanında önemli zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in yapay zekaya yaptığı yoğun yatırıma rağmen, son zamanlarda işten çıkarmalar ve kilit araştırmacıların ayrılması Meta’nın bu alandaki ilerlemesini yavaşlattı.

Geçtiğimiz yıl içinde Meta, yapay zeka araştırma ekibinin önemli bir bölümünü kaybetti Bunun sonucunda sektör liderleriyle rekabet etme becerisi üzerinde doğrudan bir etkiye sahip oldu. Zuckerberg’ün 2013’te Meta’nın yapay zeka çabalarına liderlik etmesi için tuttuğu Yann LeCun bile Beyaz Saray’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Companies at the Frontier of Artificial Intelligence Innovation” zirvesine davet edilmedi. Ancak Google ve OpenAI gibi diğer büyük şirketlerin yetkilileri de aynı etkinlikte hazır bulundu.

Rota düzeltmesi gerektiğini kabul eden Meta çalışanları, şirketi yapay zekada yeni bir yön benimsemeye çağırıyor. Meta’nın daha önce umut vaat ettiği bir alan olan üretken yapay zekadan uzaklaşmasına yol açan geçmiş hataları düzeltmesini istiyorlar.

LeCun’un liderliği altında, Meta’nın yapay zeka araştırmacıları, büyük dil modellerini etkili bir şekilde teşvik etmede ve ChatGPT gibi büyük ölçekli modellerde çığır açmada zorluklarla karşılaştı. Buna rağmen Zuckerberg, Haziran ayında çalışanlarla yaptığı bir toplantıda şirketin yapay zekadaki son ilerlemelerini övdü ve üretici yapay zekadaki birçok büyük atılımı öne sürdü.

Geçen yıl Meta, önemli bir araştırmacı kaybı yaşadı. İşten çıkanların çoğu tükenmişlikten veya şirketin yapay zekadaki gelecek planları hakkında şüphelerinden bahsetti. OpenAI’ın ChatGPT’sinin Kasım ayında piyasaya sürülmesi, çalışanlar başka yerlerde fırsatlar aradıkça Meta’dan yetenek akışını daha da hızlandırdı.

Dahili olarak, Meta’nın liderliğine olan güven büyük ölçüde azaldı. Nisan ve Mayıs ayları arasında gerçekleştirilen bir şirket içi anket, Meta çalışanlarının yalnızca yüzde 26’sının şirketin gidişatına güven duyduğunu ortaya koydu. Meta, bu bulgular hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Zuckerberg, şubat ayı kazanç raporunda 2023’ü “verimlilik yılı” ilan etti. Şirketin Kasım ayında 11.000’den fazla işçiyi etkileyen işten çıkarmaları ve müteakip proje kapanışları, bu verimlilik hamlesinin bir parçasıydı. Bununla birlikte, bu önlemlerin Meta’nın yapay zeka zorluklarını ele almak ve hızla gelişen yapay zeka ortamında rekabet gücünü yeniden kazanmak için yeterli olup olmayacağı oldukça merak ediliyor.

Güncel İçerikler