Facebook, kullanıcı verilerinin gizlilik ihlaliyle ilgili gündemde olsa da internet ulaşımını kolaylaştırmaya yarayacak gelişmeler için çalışmalar yürüttüğü biliniyor. Teknolojinin hızla geliştiği Dünya’yı İnternet.org ile çevrimiçi hale getirecek çalışmaları ile 100 milyon kullanıcının internet erişimini hedefleyerek 2016 yılından bu yana 40 milyon kişiye ulaşabildi.
Internet.org, “Free Basics” uygulamasını, düşük bant genişliğine sahip servislere ve yerel satıcılar tarafından işletilen Express Wi-Fi etkin noktalarına erişerek, kullanıcıların bağlantı kurmasını sağlar. Facebook aynı zamanda uzak alanlardaki kullanıcılara bant genişliğini aktarabilecek Aquila güneş enerjili drone‘u da test ediyor.
Bu yenilikleri test aşamasından sonra hayata geçirmek için Meksika hükümetinden onay bekleyen Facebook, aynı zamanda bant genişliği elde etmek için lazerler ve uydular kullanmayı da denedi.
Ancak bu hizmetin karşılığında Facebook tamamen açık web arama izni vermediğinden, “İnternet’in tarafsızlığını ihlal edildiğine” inanlardan tepki aldı. Şu an Hindistan’da yasaklanan uygulama için diğer ülkelerin kararları da merak uyandırıyor.
Tüm bunların yanında Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, Messenger’ın bağlantı kurarken kullanacağı bir ödeme denemesini de açıkladı.
Filipinler’de Facebook’un, insanların Messenger aracılığıyla veri planları satın almalarını sağlamak için mobil finansal hizmet firmaları ve operatörler ile de çalıştıklarını dile getirdi.
Zuckerberg, bu taşıyıcıların verileri satmak için perakende satış noktalarına daha az yatırım yapması gerektiğinden, aynı veri planı için aslında yüzde 10 daha az ücret alabileceğini, böylece daha fazla kişinin veri sağlamasına izin verdiğini açıkladı.
Ancak uzun vadede, sadece teknolojiyi değil, aynı zamanda herkesi çevrimiçi hale getirme misyonunu gerçekleştirmek istiyorsa, topluluğun güvenini de inşa etmesi gerekiyor. Bakalım ilerleyen süreçlerde Facebook’u neler bekliyor.