Andrew NG, 175 milyon dolarlık yapay zeka fonunu duyurdu

Coursera’nın ve Google Brain derin öğrenme projesinin kurucusu olan Andrew NG, 2014’te Baidu’nun baş bilimcisi olduğunda yapay zeka ile öğrenme topluluğunun en tanınmış isimlerinden biriydi aynı zamanda. Daha sonra 2017 yılının başında oradan ayrıldı ve hızlı bir şekilde içinde Deeplearning.ai kursu ve AI’yi imalat şirketlerine getirmeyi amaçlayan Landing.ai’nın da bulunduğu bir dizi yeni yapay zeka projesi başlattı. Sonradan anlaşıldı ki, aslında geçen yazdan bu yana o dönemde tam da bir fon olmayan Yapay Zeka fonu üzerinde çalışıyordu.

Artık resmi olarak bir Yapay Zeka fonundan bahsedebiliyoruz. Andrew NG, bugün o fonu 175 Milyon Dolar’a çıkardı fakat bu fon geleneksel girişim fonlarından bir tanesi olmayacak. Onun yerine NG ve takımı bu fonu Betaworks modeline daha benzer yeni işler başlatmak ve yeni şirketler kurmak için kullanacaklar. Bu yeni fonun şuan ki yatırımcılarının arasında; NEA, Sequoia, Greylock Partners ve SoftBank grup yer alıyor. NG fonun başında olmak üzere, fonu Eva Wang, COO ve Steven Syverud ile partner olarak yönetiyor.

“Şirket kurma felsefelerimden biri hızın önemi” diyen NG’ye göre yapay zeka işletmeleri genellikle düzenli girişimlerden farklıdır çünkü genellikle neyin işe yarayıp neyin yaramayacağını hızlı bir şekilde görmenizi sağlayan kapalı bir geribildirim döngüsüne sahip olursunuz. “Dikeyliğe bağlı olarak, pozitif geri besleme döngüsüne hız püskürtme kabiliyetine gerçekten değer veriyorum.” sözleriyle NG ayrıca, yapay zeka işletmelerini kurmanın diğer girişimleri kurmaktan daha tekrarlanabilir bir süreç olduğuna inandığından bahsetti. Gerçekten de, Baidu’da yaptığı işin, aslında yapay zeka ile ilgili işletmeler kurmak için bir takım ekipler inşa etmek olduğunu vurgulamaktan geride kalmadı.

Bu fon için Andrew Ng’nin yeni fikirlerle denemeye hemen başlayabilecek ekipler oluşturmayı planladığı anlamına geliyor. Çünkü ekip zaten finanse edildiğinden, endişe etmeye ve para toplama konusuna yönelerek dikkati başka alanlara çekmeye gerek kalmıyor.

Kendi fonunu yükseltmeye gelince, Ng, parayı oldukça hızlı bir şekilde yükseltebildiğini söyledi. “Küresel düzeyde yapay zekayla iç içe olmak isteyen büyük bir sermaye var, açıkçası, bağış toplama sürecimiz çok ağrısızdı. Bu değer yaratma dalgasının geldiğini görürseniz, onlar için çok fazla yatırım aracı olmadığını da anlarsınız. Dünyanın dört bir yanına bakınca, gerçekten yapay zeka işlerini kurmak için yalnızca biraz yatırımcı var ” dedi.

Ng, henüz fonundan beklememiz gereken yeni işlerden bahsetmiyor, ancak fondan ilk çıkacak şirket şaşırtıcı olmayan bir şekilde Landing.ai ve çalışmalarında şu anda iki proje daha bulunduğunu söyledi.

Ayrıca, çalışanlarının bir kısmının mevcut iş gücünün yeniden eğitilmesine odaklanarak, kendilerini yapay zekanın toplumsal etkisini düşünmeye adamış olduğunu şu sözlerle vurguladı: “Sadece daha varlıklı değil, aynı zamanda daha adil bir toplum”.

Güncel İçerikler