Glocalzone, yerel pazarda bulamadığınız ürünleri, gezginler aracılığı ile yurt dışından getirtmenizi sağlayan online bir pazaryeridir. Glocalzone ile yurt dışından yapılan online alışverişlerdeki yüksek gümrük vergileri, yüksek kargo ücretleri ve uzun teslimat süreleri problemleri gezginler ile çözülüyor. Aynı zamanda gezginler için komisyon bazlı ek gelir elde edebilecekleri bir platform olarak da hizmet veriyor.
Haziran 2017 hayata beta sürümü ile İzmir’de Minerva Kuluçka Merkezi’nde Burak Sönmez ve İclal Keskin tarafından hayata geçirildi. Ekim 2017’de de Doğan Turan ortaklar arasına katıldı.
Girişim fikri kurucu ortaklardan Burak’ın yurt dışındaki bir arkadaşına Türkiye’den istediği bir ürünü götürmesi ile ortaya çıktı. Ürünlerden birini eksik götüren Burak, eksik kalan ürünü getirtmek için oldukça çaba sarf etti ve bu süreçte aklına şimdiki adıyla Glocalzone fikri geldi.
Peer-to-peer yani kişiden kişiye yapılan alışverişlerin pazarlardaki oranı günden güne artmakta. 2018 yılına kadar tüm faaliyetleri Türkiye odaklı yapmayı planlıyor. Sonrasında Avrupa’daki hedef pazar olan Almanya üzerine çalışmalar yapacaklarmış ve 2019 yılına geldiğimizde artık ana hedef olan Amerika pazarına girmeyi planlıyorlar. Henüz yatırım almayan girişimin yatırım arayışı sürüyor.
Beta sürümü ile yayına alındığı haziran 2017 den beri toplam 10 binden den fazla ziyaretçi, 470 üye ve 130 işlem gerçekleştirdi. Glocalzone’un yeni web sitesi ve mobil uygulamaları 2018 şubat ayında yayına alınacak ve yayına alınan yeni ürünler ile birlikte güvenilir ödeme sistemi de entegre edilecek. Temel olarak iki gelir modeli bulunan Glocalzone’un en temel gelir modeli işlem başına alacağı komisyon ve ikinci gelir modeli ise kullanıcıların acil ihtiyaçları için hedef gezginlere direkt ulaşmalarını sağlayacak ‘Fastzone‘ modülü olacak. Fastzone ise sabit ücretle ücretlendirilecek.
Gelişen peer-to-peer marketi ve yurt dışı online alışveriş rakamları ile birlikte Glocalzone olarak geleceğin yeni nesil e-ticaret modeli olmayı hedefliyor. Ayrıca oluşturmayı hedefledikleri Glocalzone toplulukları ile oldukça eğlenen bir gezgin ekosistemi yapmayı amaçlıyor.
Sistem nasıl çalışıyor?
Platform üzerinden gezgin, seyahatini paylaştıktan sonra tüketiciler istedikleri ürünler ile ilgili gezgine istek yollayabilecek. Gezgin tarafından bu isteğin kabul edilmesi üzerine kullanıcılar ürün fiyatı ve teslimat şekli ile alakalı konuşabilecek ve anlaşmaları halinde sistem üzerinden güvenli bir şekilde ödemeyi gerçekleştirebilecekler.
Glocalzone şu anda Türkiye’de 3000’den fazla yabancı öğrenciye gönüllü hizmet veren Erasmus Student Network Türkiye, İzmir Ticaret Odası ve Endeavor Türkiye MentorCampus programı tarafından desteklenmektedir.