Akıllı robot teknolojisinin hızla geliştiği günümüzde, her geçen gün yeni fikirleri ve projeleri duymaya devam ediyoruz. Harvard Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, robot arı fikrini gerçeğe dönüştürerek Robobee projesini hayata geçirdi. Robot arılara filmlerde şahit olmuştuk ancak o kadar küçük materyaller ile o teknolojinin yapılabileceğini düşünememiştik.
Robotların en fazla uçabildiğine şahit olmuştuk. Robobee, su altına da girip çıkabiliyor. Robobee’nin gövdesindeki odacığı dolduran gaz, içten kıvılcım ile yanıyor ve robot arı ekstra itiş gücü kazanarak kendini suyun dışına itebiliyor.
Robobee 175 miligram ağırlığında ve suyun gerilimi robotun ağırlığının 10, kaldırma kuvvetinin ise 3 katına eşit durumda. Bu sorunu çözmek için bu yüzden yanıcı roket taktılar.
Bu sistemde yakıt olarak su kullanılmış. Bir çift minyatür elektrolitik plaka, suyun içinde sıvı şekilde bulunan oksihidrojeni, şiddetli patlayıcı gaz haline dönüştürüyor. Robobee, bu ekstra donanıma uyum sağlayabilmek için yeniden tasarlanmış. Robot arıya temel bir gaz odası, dört sürükleyici ayak desteği eklenmiş.