Dijital bankacılığın yeni gözdesi: Revolut

Londra temelli bir Fintech startup’ı olan Revolut bir dijital bankacılık hesabı ve finansal hizmetlerin kümelenmesi oluşumudur. Amacı ise hem tüketicileri hem de işletmeleri geleneksel bankalarını boşaltmaya ikna etmek için fiziksel ve sanal banka kartları, otomatik borçlar ve para transferi dahil olmak üzere mevcut bir hesaptan beklediğiniz tüm özellikleri sunmaktır.

Buna saldırı vektörü adı verilmiştir, neden mi?

Başlangıçtaki düşünce yabancı para biriminde harcama yaparken düşük döviz kuru oluşturmaktı ki şüphesiz bu düşünce Revolut’un erken büyümesini ve zihniyetini körükledi. Bununla birlikte teknolojinin de durmadan geliştiğini göz önünde bulundurursak yeni ürünlerin ve özelliklerin giderek bu ortama eklemlendiğini görürüz. Bu bağlamda değerlendirdiğimizde bankacılığın yerini dijital bankacılığın alması için atılan bir adımdır.

Bu startup, 1.7 milyar dolar değerinde bir parasal değerlemeyle ki alınan bilgilere göre bir yıldan az bir sürede beş kez artış göstermiş, Hong Kong merkezli DST Global tarafından, Index Ventures ve Ribbit Capital gibi yeni ve mevcut yatırımcılarla oluşturuldu. Revolut, lansmanından bu yana üç yıldan kısa bir süre önce C serisinde 250 milyon dolarlık bir fon yarattığını açıkladı ve değerini 1.7 milyon dolardan 250 milyon dolar arttırmış oldu.

Peki neden yatırımcılara ihtiyacı var?

Bu yatırımcılar aslında Fintech’in amacını yani banka bozucu etkisini ya da banka bozucu etkisinin en azından kabarcıkları için önemlidirler. Bunların birçoğu Fintech şirketleriyle ortaklık kurarak seyahat sigortası, telefon sigortası, kredi, tasarruf ve kripto para birimini oluşturmaktadır. Bir önemli nokta iste hype döngüsünü kusursuz bir şekilde sürdürmek olarak görülüyor.

Peki ya artık Revolut kullanmaya devam etmek istemezsek?

Elbette bunun da çözümü sunuldu. Revolut 36 aydan kısa bir sürede 340 milyon dolara çıkardığı toplam tutarı geri veriyor. Kullanmaya devam edenlerin verileri ise şu şekilde açıklandı: Yaklaşık olarak; günlük 250.000 günlük aktif kullanıcı, 400.000 haftalık aktif kullanıcı ve 900.000 aylık aktif kullanıcı olmak üzere 2 milyon müşterisi var. Hedefinin ise 100 milyon müşteri olduğunu bildirdi. Bununla beraber Revolut değerleme konusundaki artış ve finansman oluşumunun bugüne kadarki en inanılmaz rakamları izlediğini, bununla birlikte Fintech’in her ay platform aracılığıyla 1.8 milyar dolar işlediğini ve her gün 6.000 ile 8.000 arasında yeni müşteriyle anlaştıklarını söylüyor. Bu verilere göre değerlendirdiğimizde Revolut’un istediği müşteri sayısına ulaşması hiç de zor gözükmüyor.

Peki bu ortamda sadece Revolut mu var?

Tabi ki de hayır. TransferWise, Londra’nın tartışmasız Fintech gözdesi ve bazı özellikleriyle de Revolut’a doğrudan rakip olarak görülüyor. TransferWise, banka bozucu Fintech için gittikçe artan bir aday olsa bile bu değerlendirme henüz kamu piyasalarında yüzmeyi öğrenemeyen şirketler ve özel değerlendirmeler olduğunu unutmamalıyız. TransferWise ise 3 milyon müşteriye sahip ve kısa bir süre önce D serisi yatırımında 280 milyon dolarlık bir rakam açıkladı ve şirkete 1.6 milyar dolarlık bir parasal değerleme rapor etti. Peki ikisi arasındaki fark ne diye sorabilirsiniz? Bunu yapmak Revolut’un üç yılını almışken, TransferWise’ın yedi yılını aldı. Aynı zamanda Revolut’un zorlu rakiplerinden biri de Birleşik Krallık bankası Monzo’dur. Monzo’nun açıkladığına göre şu anda 630.000 cari hesap müşterisine sahip ve ayrıca 200.000’i günlük aktif kullanıcı, 360.000’i haftalık aktif kullanıcı ve 500.000 aktif kullanıcısı olduğunu da bildirdi. Peki bu kullanıcıların sayısal değerleri nasıl belirleniyor? Hem Revolut’un hem de Monzo’nun değerlendirmesine göre aktif kullanıcılar en az bir finansal işlem yaparak tanımlanıyor.

Peki Revolut’un ileriki dönem için planı ne?

Bilanço kredisine de başlayabilmesini sağlayacak bir Avrupa bankacılık lisansı için başvuruda bulunuyor. Bu amaçla da C serisi finansmanını; bu yıl ABD, Kanada, Singapur, Hong Kong ve Avustralya’dan başlayarak tüm Avrupa’yı aşmak ve dünya çapında genişlemek için kullanacağını söylüyor. Ayrıca hedeflerinden bir diğeri ise şu anda mevcut 350 kişilik iş gücünü 2018 yılından itibaren 800 çalışana çıkarmak.

Güncel İçerikler