Tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına alan ve gelecek dönemde en büyük finansal krizlerin bu alanda oluşacağı dile getirilen sayısal teknolojiler ve sanal paralar olarak adlandırılan Blockchain için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından, bu alanı daha iyi anlamak ve anlamlandırmak için bir çalışam grubu oluşturuldu. Merkez Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mustafa Okay, “Bugün blokchain sistemini tartışır olduk. Bu teknolojilerle çok kısa sürede hem bankalar hem merkez bankaları çalışır olacak. Bu yapılara bankaların da kayıtsız kalması mümkün değil” dedi.
Okay “YASAK DA OLMAZ TAM SERBESTLİK DE”
Okay, sistemin her yönüyle öğrenilip değerlendirilmesi ve kullanım döneminde de millileştirilmesi gerektiğine vurguladı. EFT sisteminden örnek veren Okay, “1992 yılında ele alınan EFT sistemi kullandığı altyapı ve yapısı gereği Avrupa’da örnek gösterildi. 2012 yılında da tamamen kendi iç kaynaklarımızla geliştirildi.
Bugün sistem oldukça güvenli ve işlemleri saniyelerle yapılır hale gelen milli bir sistem haline geldi. Tüm dünyanın üzerinde konuşmaya başladığı blokchain sistemini de en ince ayrıntısına kadar tanımalı ve hayatımıza girdiğinde onu milli ve güvenli şekilde kullanmalıyız.” şeklinde konuştu.
İlgili otoriteler olarak bu sistemlerin üstünde iyi çalışmaları gerektiğini aktaran Okay, şunları söyledi:
“Bu teknolojiler kaçınılmaz. Dünyada değişik ülkelerde halen üzerinde çalışılıyor ve birtakım önlemler alınıyor. Doğrudan yasaklamalara gidilirse de olmaz, tamamen serbest bırakılırsa da. Biz de Merkez Bankası ve ilgili kurumlarla sayısal teknolojiler ve sanal paralarla ilgili bir çalışma başlattık. Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu ve Hazine ile neler yapılabilir diye masaya oturuyoruz. Belli periyotlarla toplanıp konuyu tartışıyoruz.”