Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından kurulan Türkiye Kalkınma Fonu (TKF), Türkiye’nin kalkınması ve sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacak girişimlere ve bu girişimlere odaklanan girişim sermayesi fonlarına sermaye katkısı yoluyla yatırımlar yapıyor.
TKF, Girişim Sermayesi Yatırımları (VC), Özel Sermaye Yatırımları (PE) ve Fonların Fonu Yatırımları olmak üzere 3 ana yatırım kanalına odaklanıyor.
Aralık 2022 itibarıyla Türkiye Kalkınma Fonu; toplam büyüklüğü 1,6 milyar TL’ye ulaşan 6 alt fonu [Bölgesel Kalkınma Fonu, Teknoloji ve İnovasyon Fonu, TKYB Sermaye Fonu, Kalkınma Katılım GSYF, Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Fonu GSYF ve INVEST101 (Kalkınma ODTÜ Teknokent GSYF)] bünyesinde barındırıyor. Bu fonlar ile ile imalat, finansal teknoloji, sağlık, tarım, otomotiv, biotech, ilaç, bilişim, derin teknoloji, savunma, IoT, SaaS, yapay zeka (AI), makine öğrenmesi (ML), siber güvenlik, bulut teknolojiler, nanoteknoloji, yenilenebilir enerji ve mobilite gibi odak sektörlere yönelik doğrudan ve bu alanlara odaklı yatırım yapan VC fonlarına yaptığı dolaylı yatırımlarla ile girişim sermayesi ekosistemini destekliyor.
Türkiye Kalkınma Fonu ekibi 1 yıl içinde 2 bin 180 girişimi araştırıp, 911 tanesini detaylı inceleyerek ve 490 tanesi ile birebir görüşme gerçekleştirdi.
Türkiye Kalkınma Fonu 2022 yılında toplam 112 Milyon TL yatırım yaptı.
2022 yılı itibariyle Türkiye Kalkınma Fonu portföyünde direk yatırım yaptığı 7 şirket (WeBee, Virasoft, KuartisMed, Figopara, CY Vision, Livzymn ve Mindsite) ve 5 fon (212, 500 Emerging Europe, DCP, Revo, Scale X) bulunuyor. 2022 Aralık itibariyle yatırım yapılan fonlar aracılığı ile 58 adet yatırıma kaldıraç etkisi sağlandı.
Türkiye Kalkınma Fonu portföy girişimleri kısaca özetlemek gerekirse:
Webee: Otellerin misafirlerine eksiksiz bir deneyim sunmalarını yardımcı bir platform olarak ayrıca otel personeli arasında da modern, akıcı ve temassız etkileşim sağlamaktadır.
Virasoft: Patoloji alanında iş akışlarını dijitalleştiren, yapay zeka ile farklı kanser türlerindeki teşhislerde karar süreçlerini iyileştiren ve patoloji uzmanlarının dijital ortamda vaka odaklı iletişim kurmalarını sağlayan bir sağlık platformu çözümü sunmaktadır.
Figopara: KOBİ’lerin nakit akış ve işletme sermayesi sorunlarını çözmeye yönelik online kredi platformu olarak faaliyet göstermektedir.
KuartisMED: Sensörler aracılığı ile yenidoğanların ağızdan beslenme yeteneğinin izlenmesi ve değerlendirilmesine olanak sağlayan medikal cihazlar üzerine çalışmaktadır.
Livyzm: Kendi bünyesinde genetiğini değiştirdiği organizmaları kullanarak hassas fermantasyon ile aseptik (steril) ortamda endüstriyel ölçekte enzim üretimi yapmaktadır.
CY Vision: Daha güvenli ve ilgi çekici araç deneyimleri için sürücünün görüş alanına bilgilerin yansıtıldığı 3D AR-HUD çözümleri geliştirmektedir.
Mindsite: markaların e-ticaret sitelerinde listelenen tüm ürünlerinin fiyat, görünürlük, içerik, stok vb. bilgilerinin anlık takibini yapıp, raporlayan analitik raporlama platformudur.