Hem araçlarda hem de bulutta koşan özgün akıllı otomotiv yazılım platformu ile hızlı bir büyüme yakalayan Eatron, liderliğini MMC Ventures’ın yaptığı ve Aster Capital ile Vinfast’ın da katıldığı 11 milyon dolarlık Seri-A yatırım turunu duyurdu.
Eatron araç üreticilerine (OEM) ve birinci seviye (Tier-1) tedarikçilere sağladığı platform teknolojisi ile karmaşık otomotiv gömülü yazılımlarının, donanımdan bağımsız olarak, hızlıca seri üretime hazır olmalarını sağlıyor. Halihazırda İstanbul’da 60 kişilik bir Ar-Ge merkezi ve Warwick, Ingiltere’de genel merkezi ile operasyonlarını yöneten Eatron, ilk yazılımlarını küresel OEM’lerin 2022 yılı 1. çeyreğinde üretime geçirecekleri modellerine lisanslama başarısını gösterdi.
Eatron’un yazılım platformu seri üretime uygun batarya yönetim sistemi, akıllı hareket kontrolü ve ileri sürüş destek sistemleri uygulamalarını içeriyor. Eatron’un modüler platform yaklaşımı OEM’lerin tedarikçi alternatiflerini genişleterek, maliyetlerini, risklerini ve pazara sunma sürelerini belirgin bir şekilde düşürüyor. Araçlarda çalışan tüm Eatron yazılımları yapay zeka (AI) temelli çalışıyor ve buluttaki eşlenikleri ile de analitik, uzaktan güncelleme ve sürekli iyileştirme sağlayarak, araçların ömürleri boyunca üstün bir performans ve güvenilirliğe ulaşmalarını sağlıyor.
İlk yatırımını ACT Venture Partners’dan alan Eatron, 2018 yılında teknoloji geliştirmeye odaklandı. Hızlı bir geliştirme süreci ile uç birimlerden buluta kadar tüm alanı kapsayan özel ve modüler bir otomotiv yazılım platformunu geliştirdi. İlk müşterilerini 1 yıl gibi kısa bir süre içerisinde kazanan Eatron, takip eden yıllarda portföyünü özellikle Avrupa ve Asya’da yeni müşterilerle genişletti.
Güneydoğu Asya’dan Vinfast ile farklı projelerde uzun süreli bir işbirliği bulunan Eatron, yazılım platformunu Vinfast’ın hızla büyüyen elektrikli araçlarında uygulamak için çalışmalarına devam etmektedir. Benzer bir anlaşmayı 2020 yılında Almanya merkezli ve küresel bir Tier-1 tedarikçi olan Hirschvogel Grubu ile imzalayan Eatron, 2020 yılında Hirschvogel Ventures’dan da 1.5 Milyon Euro’luk bir yatırım almıştı.
Özel platform yaklaşımı ve farklılaştırılmış teknolojisiyle özellikle Asya ve Avrupa’da yüksek talep gören Eatron, son 12 ayda gelirlerini 5 katına çıkarttı. Küresel ölçekteki birçok lider yarı iletken üreticisi ve Tier-1 tedarikçi ile ileri geliştirme programları yürütmekte olan Eatron, sürekli olarak desteklediği otomotiv elektroniği, donanım ve sistem tedarikçisi ağını da genişletiyor.
Eatron, Seri A yatırımının bir kısmını üçüncü parti yazılım modülleri, yarı iletken üreticileri ve donanım bileşeni tedarikçileri ile ortaklıklar kurarak değerlendirmeyi ve platformunu bu sayede genişletmeyi hedefliyor. Hızla gelişen ve küresel ölçekteki önemli otomotiv oyuncularından oluşan bir ortaklık ağına sahip olan Eatron, yakın bir gelecekte yeni ortaklıkları da hayata geçirmeyi ve duyurmayı planlıyor.
Yeni yatırımla birlikte gömülü ve bulut tabanlı akıllı yazılım özelliklerini geliştirecek ve müşterilerine sunacak olan Eatron, İngiltere, Türkiye ve Çin’deki ekipleri ile iddialı bir küresel büyüme hedefine ulaşmayı hedefliyor. Son 12 ayda 50 kişilik yeni istihdam sağlayan Eatron, Almanya, Hindistan ve ABD’de yeni satış ekipleri ile yakın zamanda 50 kişilik yeni istihdam sağlamayı hedefliyor.
Eatron Kurucu Ortağı ve CEO’su Dr. Umut Genc, bu yatırım turuyla ilgili: “Özellikle ulaşım ve otomotivin dramatik bir dönüşüm geçirdiği bir dönemdeyiz ve bu değişim ile artık bu sektörlerin yazılım temelli endüstriler haline gelmesi gerekiyor. Akıllı otomotiv yazılım platformu bu dönüşümde uç birimlerden buluta kadar kritik bir rol üstelenecek. Eatron için hem platformun hem de araçlardan gelen verinin önemi büyük. Fonksiyonel güvenlik, makine öğrenmesi, ileri kontrol sistemleri, bağlantılı ve bulut tabanlı veri analitiğini özgün bir şekilde sentezleyerek üretime hazır ve uyarlanabilir otomotiv yazılımına dönüştürüyoruz. Bu sayede OEM’ler ve Tier-1 tedarikçiler, internete bağlı ve akıllı yazılım temelli elektrikli araçlarını daha iyi ve hızlı olarak geliştirebilecekler ve rakiplerine karşı kayda değer bir fark yaratacaklar.” dedi.
MMC Ventures’tan Mina Samaan: “Dünyadaki tüm devletler ve baktığınız her yerde önümüzdeki beş yıl içerisinde elektrikli ve otonom araçların kullanımının artırmaya yönelik teşvikleri ve kararlılığı net bir şekilde görebilirsiniz. Ancak bazı OEM’lerin bunun için yeterli yetkinlikleri geliştirip kullanabilir hale geldiğini görebiliyorken, birçoğunun henüz belirgin bir şekilde geriden geldiğini de gözlemliyoruz. Bugüne kadar birçok yazılım girişiminin bu OEM’leri desteklemek için oldukça ilginç algoritmalar, fikirler ve uygulamalar geliştirdiklerini gördük ancak hiçbirisi gerekli güvenlik ve emniyet konusundaki düzenlemeleri ve kanunları sağlayabilecek uzmanlığa sahip değiller. Eatron bu açıdan özel bir girişim. Yazılımları baştan sona kadar otomotiv standartlarında önümüzdeki birkaç yıl içinde yüzbinlerce araçta batarya ve otonom fonksiyonlarını görmeye başlayabiliriz.”
ACT Venture Partners’tan Gürcan Ozan ise “Eatron’a yatırım yapma kararı aldığımızda girişim oldukça erken bir aşamadaydı. Otomotiv gibi regülasyonların çok katı olduğu bir sektörde, satılan araçlarda çalışabilecek bir yazılım ürününü piyasaya sunabilmek için kaynak veya zamanın ötesinde, uzun yıllar içinde oluşabilecek özel yeteneklere ve sektörel deneyime ihtiyaç bulunuyor. Bu açıdan bizim de ilk günden itibaren inandığımız kurucu, yönetici ve kilit teknoloji ekibi uzun yıllar sektörde kazandıkları yetenek ve deneyimleriyle Eatron’un en güçlü yanını oluşturdular. Bu sayede zor ve riskli olan doğrulama aşamasından ölçekleme aşamasına başarılı bir şekilde geçtiler. Bu süreci birlikte yaşadığımız için oldukça mutluyuz ve küresel ölçekte lider bir girişim olma yolunda Eatron’u desteklemeye devam edeceğiz.”