2017 yılında Utku Gürçağ Borataç ve Özgür Özkan tarafından kurulan yerli girişim Reminis‘in ana şirketi Pinticks, yeni turda Sercan Alıcı‘dan 3 milyon dolar değerleme ile yatırım aldı ve ödeme yatırımdan sonraki 5 dakika içerisinde hesaba geçti.
Fotoğrafın hikayesinden kısaca bahsetmek gerekirse, pandemiden ötürü kapalı alanda imza atmak istemeyen girişimci ve yatırımcı, bu süreci bir parkta tamamlayarak, enteresan bir imzalama süreci yaşadı. Yani fotoğraftaki tüm süreç, tamamen gerçektir. İçerisinde herhangi bir kurgu yoktur.
Bu detayı neden verdik?
Bir girişimin yatırım ödemesini hızlı alması, o girişimin çalışmalarının hızlı bir şekilde başlamasını ve yatırımcıya olan güvenin artmasını sağlıyor.
Yatırımcı Sercan Alıcı‘dan kısaca bahsetmek gerekirse; Careem’de iki yıl 9 ülkenin büyümesinden sorumlu görevlerde yer aldı. Mart ayında Orta Doğu’daki en büyük satın alımı olan Careem’in Uber’e çıkışını bizzat yaşadı. Şu anda da Avrupa’da yine 9 ülkede operasyonu olan BMW ve Daimler’in ortak firması Free Now’da büyümeden sorumlu ekibin kurulmasında önemli rol oynadı ve çalışmalarına devam ediyor.
Utku ve Özgür, İTÜ Çekirdek’te 2015’te farklı startup’ların kurucularıydı. Utku insanları spesifik tarihte spesifik yerde buluşturmaya çalışan bir startup’ın kurucusuydu, Özgür de turistler için günlük uygulaması geliştiren bir startup’ın kurucusuydu. Özgür aynı dönem bir başka girişim olan ICMs Clouplay’de de 2016’da bir sene boyunca kurucu ortak olarak çalıştıktan sonra kendi startup’ına devam etti.
“Yatırım, masadan kalkmadan hesabımıza geçti”
Girişimin kurucu ortağı Utku konuyla ilgili: “Sercan’ın bizim 2015 yılında katıldığımız İTÜ Çekirdek’ten arkadaşımız olması. Yatırımı, Taksim’deki 2015 yılında kiralamış olduğu ofisin yanındaki parkta imzalayıp kapattık. Yatırımın ödemesi de yine masadan kalkmadan hesabımıza geçti.” dedi.
Reminisce’nin kuruluş hikayesi
Şirketin kuruluş hikayesi ise şöyle Özgür Özkan İngiltere’de staj yaparken döndüğünde hiç fotoğraf çektirmediğini fark etti, Utku Gürçağ Borataç da İngiltere’de Harry Potter’ın Londra’daki Turistik yerinde çekindiği fotoğraflarının dijitalini alamadı. Sonrasında ekibe kendisi de fotoğrafçı olan İzzet Yücel Peynirci katıldı. Onun da deneyimi bir etkinlikte çektiği fotoğrafları tanımadığı insanlara gönderememesiydi. Ekip fotoğrafçıların maratonlarda çektiği fotoğrafları koşanlara ulaştırmasını ve satmasını sağlayan yüz tanıma tabanlı bir mobil uygulamayla başladı. Reminis uygulaması ismini şirketin isminden aldı. Sonrasında servislerini Turistik ören yerlerinde fotoğraf satan fotoğrafçılara da açtı. Turistik yerlerde en çok İngiliz turistlerin fotoğraf satın aldığını ve insanların fotoğraf satın almaya olan ilgisini deneyimledikten sonra İngiltere’de devrimsel bir iş modeli Albumera ismiyle uygulamaya koymaya karar verdi.
Albumera, isimli bu yeni servis ailelerin, çiftlerin ve profil fotoğraflarını yenilemek isteyen kişiler için önceden belirlenmiş noktalarda normalde birlikte çalışması çok pahalı fotoğrafçılarla ücretsiz fotoğraf çekimi sunuyor. Albumera bunu 2 can alıcı noktaya borçlu, müşteriler sadece gördükleri ve beğendikleri fotoğrafları satın alıyor. Fotoğraf çekimine gelmek ise tamamen ücretsiz. Tamamen geri verilebilir bir miktar depozitoyla herkes ücretsiz fotoğraf çektirebiliyor. Müşteri deneyimini çok iyileştiriyor. Birincisi fotoğraf çekim ve ulaştırma hattı, Reminis sayesinde çok optimize şekilde çalışıyor. Normalde saatlik ücreti çok yüksek olan fotoğrafçıların müşteri bulma ve müşteri ilişkisi yönetimini, fotoğraf satışı yükünü tamamen üstlerinden alıyor. Geliştirilen teknolojik uygulamalar yapay zekayla fotoğrafların otomatik olarak rütuşlanması, fotoğrafların wi-fi destekli kameralardan sisteme otomatik aktarımı gibi yeniliklerle çok iyi fotoğrafçılara saatler kazandırıyor.
Albumera, Reminis’in süreç boyunca geliştirdiği araçları kullanıyor ve Reminis’in fotoğrafçılık için geliştirdiği araçlar ve altyapı hala aktif olarak çalışıyor ve kullanılıyor. Girişimciler Albumera’yı tam zamanlı geliştirmeye Eylül 2020’de başladı. 3 ayda sıfırdan post-revenue hale geldi.
Sistemde 1 milyon fotoğraf mevcut
Reminis, platformunda 1 milyon fotoğraf, 2000 fotoğrafçı 600 bin fotoğraf ulaştırımına sahip, her gün ortalama 3 aktif fotoğrafçı Reminis’e kaydoluyor. Albumera projeksiyonlarındaki gelir ortalamasının yüzde 20 üstünde, benzer iş modelini 3 yıldır Amerika’da uygulayan şirket, 2020’de pandemi önlemlerinin kalkması sonrası 7 ay boyunca ayda yüzde 45 büyüdü.
Rakip analizi
İngiltere’de saatlik fotoğrafçı kiraladığınız çok servis ve girişim var. Doğrudan ayrıştığımız konu fotoğrafları ulaştırma hızımız, çalıştığımız modelin en iyi fotoğrafçıları çekiyor olması ve bizden servis almanın buna rağmen fiyat açısından daha makul olması. Bizde fotoğraf çekiminin ücretsiz olması çok büyük bir bariyeri kaldırıyor. Snappr, Perfocal saatlik fotoğrafçı kiraladığınız servisler, İngiltere’de müşterilerin geneli fotoğrafçıların kendisiyle portfolyolarına bakıp saatlik çekim ayarlayabiliyor. Orada da fotoğrafçı hastalandığında tekrar ayarlamanız veya başka fotoğrafçı bulmanız gerekiyor, ödemeyi ne zaman yapacaksınız ne karşılığında yapacaksınız kaç fotoğraf alacaksınız fotoğraflara rütuş isteyebilecek misiniz sorunları doğuyor. Pazarın çoğuna tek başına çalışan fotoğrafçılar hakim. Maalesef tek başına çalışan bir fotoğrafçı bedava fotoğraf çekimi sunup sonradan fotoğraf satamıyor. Bunun için ciddi bir teknoloji yatırımı ihtiyacı ve bedava çekim riskini göğüsleyebilecek sermayeniz olması gerekiyor. Bu riskler ancak çok fotoğrafçıya sahip olan şirketler tarafından alınabilir.
Reminis, 2018’de StartersHub bünyesinde yatırım aldı. 2018 Big Bang yarışmasında 771.000 TL değerinde nakit ve ayni destek alarak birinci olmuştu. En son mart 2020’de yaklaşık 1.9 milyon dolar yatırım öncesi değerlemeden yatırım aldı. Tübitak 1512 kapsamında 150.000TL ve Tübitak 1507 kapsamına 600.000TL’ya kadar yüzde 75 destekli iki farklı Ar-Ge projesi ile desteklendi. Reminis, fotoğrafçılar için fotoğraf satış ve dağıtımı yazılımı olarak fotoğrafların satışından ve ücretsiz fotoğraf dağıtımında logo yerleştirimi gibi özellikleri satarak gelir elde ediyor.