MacRebur, atık plastikleri bitüm ile karıştırarak adına Plasmac® dedikleri bir formül geliştirmiş bir girişimdir. Bu formülün Büyük Biritanya ve Avrupa patentini elinde bulunduran yenilikçi girişim, Plasmac® ile yeni, çevreci, dayanıklı ve ucuz yollar üretebilmektedir.
MacRebur üç önemli dünya meselesine itiraz etmeyi hedeflemektedir: Milyonlarca ton plastik atığı yeniden üretmek, milyonlarca insanı yol tamiri maliyetinden kurtarmak ve mevcut yollarımızı güçlendirmektir.
Yaşadığı bölgedeki yollarda bulunan çukurlardan rahatsız olan CEO ve co-founder Toby McCartney Hindistan’ı ziyaret ettiği sırada insanların yolları onarmak için yerel depolama alanlarında buldukları plastikleri eritmelerine tanık oldu. Düz olmayan yol yüzeyleri kaza olasılığını artırırken, çöp depolama alanlarındaki plastikler çevreye zararlı olduğu için iki tehlikeyi birden ortadan kaldıran bu fikir McCartney’in ilgisi çekti. O günden sonra McCartney’in amacı, atık plastiklerin yollarımızın emniyetini arttırmak için çalışacak şekilde yeniden üreterek, zamana karşı direnç gösterecek daha sağlam ve daha dayanıklı yollar yaratmak oldu. Bu gezi sırasında tanık olduğu bu yöntem özellikle çevre açısından pratik olamadığından McCartney burada Birleşik Krallık’ta ve sonrasında yolları değiştirmek ve güçlendirmek için bu şekilde atık plastik kullanmak yerine biraz daha geliştirilmiş olan MacRebur fikrini üretti.
McCartney Hindistan gezisi sırasında atık plastik maddelerinin petrolle kaplı çukurlara sıkıştırıldığına tanık oldu ve MacRebur’un yeni ve mevcut yol kompozisyonunda plastik kullanması için biraz daha stratejik ve çevreye duyarlı bir düşünce geliştirdi. MacRebur geleneksel yol malzemelerinden daha hızlı aşınabilecek plastikleri kullanmak yerine atık plastiklerden oluşan bu karışımı peletleyerek* bunları mevcut yol malzemelerine ekleyip çukurları doldurmak için kullanılan malzemeyi güçlendiriyor ve yeni yollar yaratıyor.
Şirket, bu yolların performansının ne kadar iyi olduğunu göstermek için kapsamlı testler yapmış ve kamyon parkları, havaalanı pistleri ve meclis yolları için yol yüzeyleri oluşturmuştur. MacRebur ile yapılan yolların İngiltere standartlarında ki bir asfalttan %60 daha dayanıklı olduğu ispatlanmıştır.
Asfalt ve zift gibi geleneksel yol malzemeleri pahalı olduğundan yolların maliyeti vergi mükelleflerinden finanse edilmektedir.Bu yüzden bu alanda yenilik yapan MacRebur insanların ilgisini çekmeyi başarıyor. Atık plastik topaklarını yola ilave ederek, malzemenin üretim maliyetini azaltıyor; atık plastik etkili bir şekilde geri dönüştürülüyor ve yollar daha uzun süre kullanılabiliyor.
Şirket, bu yolların performansının ne kadar iyi olduğunu göstermek için kapsamlı testler yapmış ve kamyon parkları, havaalanı pistleri ve meclis yolları için yol yüzeyleri oluşturmuştur. Şirketin amacı İngiltere, Avrupa ve sonunda dünya çapında atık plastikleri geri dönüştürerek yolları değiştirmektir.
2016 yılında Virgin Media Business Voom yarışmasının galibi olan şirketin girişimlerine ulusal destek sağlanmıştır. Bu yarışma başarısı ekibin işlerini bir fikirden, denenmiş ve test edilmiş bir teklif haline getirmesine yardımcı oldu. Yeterli finansman desteğini sağlandığında, ekip seyahat ettiğimiz yolları daha da iyileştirmek için yola koyulacak.
Pelet*: Küçük parçacıklardan nemlendirme, ısıtma, sıkıştırma veya kombine olarak mekanik işlemler kullanılarak istenilen görünüş ve yapıda daha büyük parçacıkların elde edilmesi işlemi.