Koç Üniversitesi’nin girişimcilik araştırma merkezi KWORKS’ün gerçekleştirdiği Hızlandırma Programları kapsamında 9. dönem tamamlandı.
Bu yıl gerçekleştirilen programla toplam 20 girişim desteklendi. KWORKS girişimleri program dönemi boyunca pilot proje, ürün lansmanı, hibe desteği, fatura kesme, kullanıcı sayısını artırma ve tohum öncesi yatırım toplama gibi farklı hedefler içinden iş modellerine ve aşamalarına göre seçtikleri hedeflere odaklandı.
KWORKS ekibinin yoğun desteğini alarak somut başarılar elde eden 15 girişimin 9’u gelir yaratan girişimlerden oluşuyor. Bu girişimlerden 3’ü program dönemi içinde ilk faturalarını keserken 6’sı ise cirolarını artırarak, gelir yaratmaya devam etti. 11 girişim program dönemi içinde kurumsal bir şirket ile pilot çalışma, ortak iş geliştirme ve ortak ürün geliştirmeye yönelik iş birliği yaptı. Sunum yapan 15 girişimden ikisi ise program dönemi içinde yatırım turu kapatarak önemli bir başarıya imza attı. Pdmechanics ve Oxodes yakın zamanda kapattıkları yatırım turlarını KWORKS’23 Demo Day’de duyurdular. Bu girişimlerin yanı sıra KWORKS mezunu girişimlerden üçü de 2023 yılında yatırım turu kapatırken, son 12 ay içinde yatırım turu kapatan aktif ve mezun KWORKS girişimlerinin sayısı yediye ulaştı. Alınan toplam yatırım tutarı ise yaklaşık 3 milyon dolar oldu.
Demo gününde sunum yapan girişimler;
Airdub: Airdub geliştirdiği yapay zekâ temelli dublaj ve ses klonlama teknolojileri ile, eğlence ve reklam sektöründeki firmaların seslendirme ihtiyaçları için yenilikçi bir çözüm sunar.
Apollon Engine: İçerik üreticileri için telifsiz ve özgün müzik üretmeyi hedefleyerek, resim, fotoğraf ve video gibi görsellerden akış, renk ve konuya göre müzik üreten bir yapay zekâ girişimidir. Film, dizi, oyun gibi yaratıcı sektörlerde ve reklam, sosyal medya gibi pazarlama alanında ihtiyaç duyulan orijinal ve telifsiz müzik ihtiyacına çözüm olarak ortaya çıkmıştır.
Boly: Oluşturduğu eşsiz spor topluluğu ile spor yapmak isteyen kullanıcıların bulundukları yer fark etmeksizin etrafındaki kullanıcılar ile eşleşebilecekleri, yakınlarında bulunan tesisleri keşfedebilecekleri bir mobil uygulamadır.
DeepSent: Metin bazlı verileri gerçek zamanlı analiz ederek, gelir artırıcı iç görü ve içeriklere dönüştüren kişiye/kuruma özel bir Yapay Zekâ uygulamasıdır.
EventDAO: Kolektif hayal gücünü kullanarak topluluğunu etkinliğin karar mekanizması haline getiren NFT tabanlı bir biletleme hizmetidir. Merkeziyetsiz bir etkinlik deneyimi sunan EventDAO’nun blockchain üzerindeki wait-list ön başvurusunda 40 bin cüzdan bulunmaktadır.
Imperium: Yeni nesil inşaat proje yönetim yazılımıdır. Proje yönetimi, Satın-Alma, Teknik Ofis, Kalite & Güvenlik, Finans ve Satış yönetimi gibi inşaat süreçlerini tek bir platformda yönetmeyi sağlar.
Materix: Geliştirdiği nano kaplamalar sayesinde modifiye edilen yüzeyi koruyarak, temizlik sıklığını, su kullanımını ve temizleyici kimyasal kullanımını azaltıp kullanım ömrünü uzatarak kaynak tasarrufu sağlamaktadır. Materix, nano kaplama ile modifiye edilen güneş paneli yüzeyinde su ve toz itici özellikler sağlamanın yanında kendi kendini temizleme teknolojisiyle enerji verimliliğini arttırmaktadır.
Meetgate: Şirketlerin işe alım, işe alım sonrası ve iş ilanı süreçlerini, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojiler ile uçtan uca yönetebildiği yapay zekâ destekli insan kaynakları platformudur.
Müvekkil: Yapay zekâ destekli platform, Türk Hukuk mevzuatına dayalı güvenilir bilgiyi en hızlı şekilde sunmayı amaçlar. Avukat kullanıcılarına sunduğu hizmet ile hukuki doküman depolama sistemlerinin yetersizliğine çözüm sağlar ve verimsiz tarama süreçlerini iyileştirir.
Oxodes: Endüstriyel montaj ve kalite kontrol hatalarını yüksek hassasiyetle tespit edip engelleyerek üreticilerin karşılaştığı maliyet, prestij ve zaman kaybını önler.
Patron Olsam: Firmaların personel maliyetlerini azaltırken yüksek gelirli, mesleğinde uzman, profesyonel bireysel girişimcilerle çalışılmasını sağlar. “Patron Olsam” modelinde personel giderleri ortalama yüzde 30 azalırken, personellerin gelirleri yüzde 40 oranında artış gösterir. “Patron Olsam” sürdürülebilir bir çalışma modeliyle birlikte mesleğin profesyonelleriyle çalışma imkânı sunar.
Pdmechanics: Endüstriyel tesislerin üretim makinelerinde gelişen arızaları yapay zekâ destekli platformunda erken teşhis ederek plansız üretim duruşlarını azaltan kestirimci bakım SaaS girişimidir. En büyük 500 sanayi tesisi içinden müşteri kazanan Pdmechanics, her ölçekteki üretim tesisine ve makine imalatçılarına çözüm sunmaktadır.
Renium: Renium Yazılım, her ölçekte işletme için kolay kullanılabilir, etkin veri yönetimi sağlayan dijital dönüşüm ürünleri üretmektedir. Kod geliştirmeye ihtiyaç duymayan ve şirketin mevcut sistemlerine doğrudan entegre olabilen yapısı ile iş süreçlerini dijitalleştiren, yapay zekâ tabanlı OCTO isimli ürünün ilk fazını tamamlamış, sağlık ve tekstil sektöründe pilot uygulamalarını gerçekleştirmiştir.
Phoyer: New York ve İstanbul merkezli girişim, profesyonel içerik üreticilerini abonelerle buluşturan bir video streaming uygulamasıdır. Tek uygulamadan Creator’ların video, hizmet ve ürünlerine erişilebilir. İleri düzeyde kişiselleştirilmiş ve kürate edilmiş izleme listeleri ile video enflasyonuna alternatif sunmaktadır.
Ubicro: Ev, kafe ve restoran gibi alanlarda iklim fark etmeksizin ve zirai ilaç kullanmadan taze mahsuller yetiştiren teknolojiler geliştirmektedir. Ubicro, bitki bilgisi olan veya olmayan herkese her yerde ve her zaman taze mahsul yetiştirebilme imkânı sunar.