BEDAŞ, AEDAŞ ve ÇEDAŞ’ın hayata geçirdiği Dinamik Hızlandırma Programı’nı kazanan girişimler

BEDAŞ, AEDAŞ ve ÇEDAŞ’ın desteğiyle hayata geçirilen; elektrik dağıtım sektörünü yeni girişimler, yenilikçi enerji çözümleri ile buluşturmayı hedefleyen “Dinamik Hızlandırma Programı”nda finale kalan 9 proje arasında ilk 3’e giren projeler toplam 1,5 milyon TL’lik ödülün sahibi oldu.

Türkiye’nin üç bölgesindeki 7 ilde, 8.4 milyondan fazla aboneye elektrik dağıtım hizmeti sunan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ), Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş (AEDAŞ) ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş (ÇEDAŞ) ile Viveka iş birliğiyle hayata geçirilen Dinamik Hızlandırma Programı’nın Demo Day etkinliği, 2 Ekim Çarşamba günü İstanbul’da gerçekleştirildi.

Elektrik dağıtım sektörü ve dağıtım teknolojileri konularında yenilikçi, teknolojik, ekonomik ve çevresel açıdan çözümler üreten akademisyen, öğrenci ve start-up’ların prototip seviyesindeki Ar-Ge projelerini hayata geçirmelerine destek olmayı amaçlayan Dinamik Hızlandırma Programı‘nın Demo Day etkinliğinde sahneye çıkan 9 proje arasından ilk 3’e giren projelere toplam 1 milyon 500 bin TL’lik nakdi ödül verildi.

Jürinin oyları ile birinci seçilen Smart City and Partners, uydu görüntüleri ile enerji nakil hatlarındaki ağaç yaklaşımı kaynaklı riskleri tespit projesi ile 750 bin TL, ikinci olan Bomensoft, drone’lar ve yapay zeka algoritmaları kullanarak enerji nakil hattı bileşenlerindeki anomalilerin tespit projesi ile 500 bin TL ve üçüncü olan Buluttan da dağıtım operasyonlarında hava kaynaklı arızaları, kesintileri ve gecikmeleri önlemek, insan ve varlık güvenliğini sağlamak için hiper-yerel ve yüksek doğrulukta hava durumu tahminlerinin sunan projesi ile 250 bin TL ödülün sahibi oldu.

BEDAŞ, AEDAŞ ve ÇEDAŞ’ın desteği ile ilk kez geçen yıl başlayan Dinamik Hızlandırma Programı’na yüzlerce başvuru yapıldı. Program kapsamında startuplar, yenilikçi çözümlerini enerji sektöründe test etme ve doğrulama şansına sahip oldular. Saha çalışmaları ve birebir mentorluk seansları sayesinde sektördeki en güncel bilgi ve uygulamalara da erişim imkanı da sağlayan girişimciler arasında finale kalan 9 proje arasından ilk 3’e girenler ve sundukları çözümler şöyle:

1. Proje: Smart City and Partners

PoC Faaliyetleri: Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. bölgelerinde seçilen belirli uzunluklardaki enerji nakil hatlarında ağaç yaklaşımı kaynaklı riskleri tespit edebilmek amacıyla uydu görüntüleri üzerinden risk analizi çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Belirlenen risk grupları koordinatsal olarak web arayüzünde gösterilmiştir.

2. Proje: Bomensoft

PoC Faaliyetleri: Drone’lar kullanarak enerji nakil hatlarındaki direklerin görüntüleri toplanmış ve bu görüntülerle yapay zeka modelleri eğitilmiştir. Sonrasında, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. sahasında seçilen bir pilot bölgeden alınan yeni görüntüler ile modeller test edilmiştir. Sistem, izolatörlerdeki anomalileri, hattın çevresindeki ağaç yoğunluğunu ve kuş yuvalarını otomatik olarak tespit edebilmektedir. Bu analizler, geliştirilen arayüz üzerinden kullanıcılara gösterilebilmektedir.

3. Proje: Buluttan

PoC Faaliyetleri: Skywatch ve Rainwatch bulut tabanlı hava zekası servisleri, dağıtım şirketinin ihtiyaçlarına göre alarmlar tanımlanarak ve görselleştirme yapılarak özelleştirilmiştir. Akdeniz, Boğaziçi ve Çamlıbel EDAŞ hizmet bölgelerinde kullanıcı sorumluluk alanları belirlenmiş ve kullanıcılara web ile mobil servisler üzerinden hava koşullarıyla ilgili bildirimler iletilmiştir.

Güncel İçerikler