Parkinson hastalarının donma semptomunu tespit eden Interrupt, 7 milyon TL hedefle kitle fonlama turuna çıktı

Interrupt, Parkinson hastalığı olan bireylerde görülen "donma fenomeni" semptomunu durduran giyilebilir tıbbi bir cihaz üretir. MoveMate, ayak bileğine takılan bir sensördür ve kemik iletimli bir kulaklık ile birlikte çalışır. Parkinson hastalarının yaşadığı donma problemine gerçek zamanlı bir çözüm getirmektedir.

Parkinson hastalarında görülen yürüyüşte donma semptomunu gerçek zamanlı tespit edip işitsel destek sağlayan donma problemini durduran giyilebilir sağlık teknolojisi çözümleri geliştiren yerli girişim Interrupt, 7 milyon TL hedefle kitle fonlama yatırım turuna çıktı.

Parkinson hastalığı, merkezi sinir sistemi üzerindeki önemli bir etkisi olan bir nörolojik bozukluktur. Bu hastalık, genellikle hareket kontrolünü etkileyen bir dizi semptomla karakterizedir. Parkinson hastalığı, beynin belirli bölgelerindeki dopamin adı verilen bir nörotransmitterin eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Parkinson hastaları sıklıkla istem dışı kas sertlikleri, titreme, yavaş hareketler ve denge kaybı gibi hareket bozuklukları yaşarlar. Bu semptomlar hastaların günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir. Parkinson hastalığı genellikle yaşlılık döneminde başlar ve yaşlı nüfusta sıkça görülür. Bu nedenle, yaşlanma sürecindeki bireyler için önemlidir.

“Freezing of Gait (Donma Fenomeni)” Parkinson hastalığının semptomlarından biridir. Bu semptom, Parkinson hastalarının yürüme sırasında ani ve geçici bir şekilde duraklamalarına neden olan bir motor bozukluktur. Donma fenomeni, hastaların adımlarını atmaya veya yürümeye başlamada zorlanması ve bazen tamamen duraklamaları anlamına gelir.

Bir ihtiyaçtan doğan hikaye: Interrupt

Interrupt, biyomedikal mühendisleri Şeyma Yılmaz, Hilal Çevik ve optik tasarım mühendisi Osman Eldeş tarafından kurulmuştur.

İş Geliştirme danışmanı Halil Atak da daha sonra kuruculara dahil olmuştur. Şeyma Yılmaz, Biyomedikal Mühendisliği 3. sınıf öğrencisiyken; Medipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi (PARMER)’e ortağı Hilal Çevik ile bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Bu ziyarette Beyin Pili çalışmaları ile tanınan Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Ali Zırh ve Nörolog Uzm. Dr. Başak Bolluk Kılıç ile görüşmüşlerdir.

Fikrin doğuşu bu noktada gerçekleşmiştir ve MoveMate isimli ürünlerini ortaya çıkarmışlardır.

Kurucular “Parkinson hastaları için inovatif çözümler geliştirmek istiyoruz, hangi soruna odaklanmalıyız?” sorusuna doktorlar tarafından verilen cevap “Freezing of Gait (Donma Fenomeni)” olmuştur cevabını aldıktan sonra hareket geçmiştir.

Interrupt kuruluşunun 5. ayında Türkiye’yi ve MoveMate ürününü tanıtmak amacı ile İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteği ile Amerika Birleşik Devletleri Las Vegas’ta düzenlenen Consumer Electronics Show (CES) 2023 fuarına katılmaya hak kazandı.

Girişimin geliştirdiği ürün MoveMate nasıl çalışıyor?

MoveMate, özel bir algoritma sayesinde hastaların donma anlarını tespit eder ve bu anlarda işitsel destek sağlar. Donma anlarında hastaya uyarı vererek yürümeye başlamalarına yardımcı olur. Bu, hastaların günlük yaşamlarını daha bağımsız bir şekilde sürdürebilmelerini sağlar.

  • Gerçek Zamanlı Çözüm: MoveMate, donma fenomeni anlarını tespit ederek anında destek sunar.
  • Kullanımı Kolay: Ayak bileğine takılabilir ve basit bir şekilde kullanılabilir.
  • Özelleştirilebilir: Her hasta için ihtiyaca yönelik ayarlar yapılabilir.
  • Parkinson Hastaları İçin Tasarlandı: MoveMate, Parkinson hastalarının özel ihtiyaçlarını dikkate alarak tasarlandı.

Hedef Pazar ve İhracat Potansiyeli

İçinde bulunulan pazar, giyilebilir medikal cihazlar ve Parkinson hastaları için terapötik tedaviler pazarıdır. Özellikle dünya genelinde yaşlı nüfusun artmasıyla, yaklaşık 10 milyon olan Parkinson hastası sayısının önümüzdeki 10 yıl içinde ikiye katlanması beklenmektedir. Ürün, Türkiye’de üretildiği için ihracat potansiyeli yüksektir. Özellikle sağlık teknolojilerindeki hızlı gelişmeler sayesinde, bu ürüne küresel ölçekte ciddi bir ihtiyaç duyulacaktır.

Güncel İçerikler