Avrupa Birliği, küresel tedarik zinciri kesintileri arasında ABD ve Asyalı tedarikçilere bağımlılığı azaltmayı amaçlayarak yarı iletken endüstrisini güçlendirmek için önemli adımlar atıyor. 43 milyar euroluk bir plan olan AB Çip Yasası ile blok, küresel çip üretimindeki payını on yıl içinde %20’ye ikiye katlamayı planlıyor.
AB Çip Yasası olarak bilinen AB’nin cesur 43 milyar euroluk planı, 18 Nisan’da AB ülkelerinden ve milletvekillerinden onay alma yolunda ilerliyor. Yasa, Avrupa yarı iletken endüstrisini güçlendirmeyi ve ABD’ye ve Asya’ya olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.
Mevzuatın ana hedefi, AB’nin küresel çip üretimindeki payını on yıl içinde ikiye katlayarak %20’ye çıkarmak oluyor. Duyuru, ABD’nin Çin’in teknoloji sektörüyle rekabet etmek için Chips for America Yasasını çıkarmasından sonra geldi. AB ülkeleri ve milletvekilleri, Avrupa Parlamentosu’nun 18 Nisan’da Strasbourg’daki oturumunda bir araya gelecek ve burada Yasa için finansman detayları üzerinde anlaşmaları bekleniyor.
Başlangıçta, Avrupa Komisyonu yalnızca gelişmiş yonga fabrikaları için destek sunmak istese de AB hükümetleri ve milletvekilleri artık kapsamı eski çipler ve araştırma ve tasarım tesisleri gibi tüm değer zincirini içerecek şekilde genişletti. Bu genişlemenin ana itici güçlerinden biri, 600’den fazla büyük endüstri oyuncusu ile nanoelektronik ve dijital teknolojilerde lider bir inovasyon merkezi olan Belçika merkezli IMEC oluyor. Milletvekilleri IMEC’i AB araştırma ve geliştirmeye daha fazla yatırım yapmak için çok önemli bir neden olarak görüyorlar.
Tüm değer zincirini destekleme kararı, daha küçük AB ülkelerinin dışarıda bırakılma konusundaki endişelerini de hafifletiyor. Örneğin Intel, çip yasasından etkilendi ve yeni mega çip üretim kompleksi için Almanya’yı seçti. Benzer şekilde, Fransız-İtalyan şirketi STMicroelectronics, Fransız hükümeti tarafından desteklenen Fransa’da 6.7 milyar avroluk bir çip fabrikası kurmak için GlobalFoundries ile ortaklık kurdu.
AB Çip Yasası onaylanmaya yaklaştıkça, Avrupa Birliği yarı iletken endüstrisini güçlendirme ve dış tedarikçilere bağımlılığı azaltma yönünde önemli bir adım atıyor. Girişimin başarısı, AB’nin küresel teknoloji ortamındaki konumunu güvence altına almak ve devam eden yarı iletken tedarik zinciri krizini ele almak için çok önemli olacaktır.