Türk KOBİ’ler Avrupa Birliği İnovasyon Liginde

İnovatif bir fikrim var ve bu fikrimi dünyaya satmayı hedefliyorum diyen KOBİ’ler için Avrupa Komisyonu 2014-2020 yılları arasında 3 Milyar Euro‘luk bir bütçe ayırdı. Bu dev bütçe, Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa Birliği üyesi tüm ülkelerin erişimine açık durumda.

Bilgi İletişim Teknolojileri, Sağlık, Enerji, Çevre ve Ulaşım gibi birçok alanda desteklenen inovatif projelere verilen hibelere ek olarak projelerin ticarileşmesine yönelik Koçluk desteği ve Finansmana Erişim destekleri de sağlanıyor. Türkiye’den programa her sene birçok KOBİ başvuruyor ve şu ana kadar sunulan projeler yaklaşık 6 Milyon Euro hibe kazanmış durumda.

Avrupa Birliği tarafından yürütülen Ufuk2020 KOBİ Aracı programı firmalara 3 fazda destek sağlıyor. İlk fazda, KOBİ’lerin inovasyon projeleri kapsamında fizibilite çalışmaları yapmaları amacıyla 50,000 Euro destek bulunmakta. KOBİ’lerin bu faza başvuru yapabilmesi için 10 sayfalık bir iş planı hazırlaması yeterli. İkinci fazda, KOBİ’lere inovasyon projesiyle ilgili demonstrasyon, test, pilot uygulama, ölçeklendirme vb. detaylı çalışmalar yapmaları için 2.5 Milyon Euro’ya kadar destek sağlanıyor.

Bu faza KOBİ’lerin, 30 sayfalık daha detaylı bir iş planı hazırlığıyla başvurmaları bekleniyor. İlk iki fazın herhangi birinden destek kazanmış KOBİ’lere, üçüncü fazda projelerinin başarılı bir şekilde pazara sunulup ticarileşebilmesi amacıyla kapsamlı bir eğitim, mentorluk ve finansmana erişim desteği sağlanıyor.

Ufuk2020 Programı’nın Türkiye temsilcisi durumundaki TÜBİTAK Ulusal Koordinasyon Ofisi, KOBİ Aracı programının her aşamasında Türk firmalara rehberlik sağlıyor. Ayrıca programda başarılı olan firmalar TÜBİTAK tarafından ödüllendiriliyor. Para ödülü olarak verilen TÜBİTAK katkısı KOBİ’nin AB’den aldığı destek miktarına göre artıyor.

Şu ana kadar AB tarafından desteklenmiş olan projelerin özetlerini inceleyebileceğiniz sayfaya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz. AB KOBİ Aracı ile ilgili daha detaylı bilgi almak için ise programın resmi sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, TÜBİTAK’ın Programa katılımı artırmak amacıyla sağladığı destek ve ödül teşviklerine dair bilgilere link üzerinden erişebilirsiniz.

Güncel İçerikler