Nokia, Ay’da 4G teknolojisinin çalışması için bir uydu gönderecek

Nokia, Ay'a 4G teknolojisi göndermeye hazırlanıyor. Yaklaşan bir uzay görevi sırasında, potansiyel olarak daha fazla Ay keşfinin ve Dünya'nın doğal uydusunda insan varlığının önünü açıyor.

Nokia, Ay’a 4G teknolojisi göndermeye hazırlanıyor. Yaklaşan bir uzay görevi sırasında, potansiyel olarak daha fazla Ay keşfinin ve Dünya’nın doğal uydusunda insan varlığının önünü açıyor.

Sistem, Kasım ayında SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılması planlanan Intuitive Machines’in IM-2 görevi sırasında konuşlandırılacak. Bu proje, gelecekteki mürettebatlı Artemis görevleri için Ay’a ışık tutacak.

Nokia, özellikle uzaydaki zorlu koşullara dayanacak şekilde tasarlanmış bir 4G iletişim sistemi geliştirmek için Lunar Outpost ve Intuitive Machines ile ortaklık kurdu. Intuitive Machines tarafından geliştirilen Nova-C aya iniş aracı, sistemi ve diğer yükleri, nihai varış noktası güney ay bölgesindeki Shackleton krateri olacak şekilde Ay’a taşıyacak. Bu teknolojinin, NASA’nın 2025’te ay yüzeyine iki astronotu indirmeyi planlamasıyla, gelecekteki mürettebatlı Artemis görevlerinin çok önemli bir bileşeni haline gelebileceği tahmin ediliyor.

2020’de NASA, bu iddialı proje için Nokia’yı seçti ve Bell Laboratuarlarına 14,1 milyon dolar fon sağladı. Şirket, arazi aracının kısa ve uzun menzilli iletişim yeteneklerini birkaç yüz metreden iki ila üç kilometre uzaklığa kadar değişen çeşitli yakınlıklarda test etmeyi planlıyor. Nokia’ya göre bu ağ, hem Ay’da hem de Mars’ta insan varlığını sürdürmek için hayati öneme sahip olacak.

Nokia, astronotların Artemis 3 görevi sırasında gelişmiş ses ve video iletişim yetenekleri, telemetri ve biyometrik veri alışverişi, algılama uygulamaları ve kontrol robotları için 4G interneti kullanmasını öngörüyor. Nokia Bell Laboratuarlarında kurumsal ve endüstriyel otomasyon araştırma laboratuvarı başkanı Thierry Klein, astronotlara Dünya’da sahip oldukları teknolojiye erişimin aynısını uzayda sağlamanın önemini vurguluyor.

Şirket, Ay’da buz bulmayı amaçlayan daha fazla keşif ve deneylere yardımcı olmayı hedefliyor. Böylesine önemli bir keşif, astronotlar için solunabilir oksijen, içilebilir su ve roket yakıtı sağlayabilmesi ihtimali bulunuyor.

Güncel İçerikler