2 milyon dolar yatırım alan yerli girişim Bluedot, elektrikli araç şarjlarında geri ödeme hizmetine başladı

Elektrikli araçlar için satış sonrası deneyimi geliştirmeyi amaçlayan bir bankacılık ve ödül platformu Bluedot, 2 milyon dolar yatırım aldı.

Elektrikli araçlar için satış sonrası deneyimi geliştirmeyi amaçlayan bir bankacılık ve ödül platformu Bluedot, 2 milyon dolar yatırım aldı. Y Combinator’ın 2023 kış kohortuna katılacak olan girişim, ilk olarak şarj istasyonlarına odaklanıyor.

Elektrikli araç sahipleri için satış sonrası deneyimi geliştirmeyi amaçlayan yerli bankacılık ve ödül platformu Bluedot, bireysel ara sahipleri ve filo sahipleri için çeşitli fırsatlar sunuyor. Platformu kullanmak isteyen kişiler, şarj istasyonlarında kullanacakları banka kartıyla sisteme kaydoluyor. Kaydolan kişiler, anlaşmalı elektrikli araç şarj istasyonlarında kilovat saat başına 0,30 dolar tutarında sabit bir ücret alıyor. Katılımcı olmayan şarj ağlarında ise %20 geri ödeme alıyor. Müşteriler, Bluedot’un uygulamasında istasyonlar buluyor ve iş ortağı şarj şirketleriyle doğrudan ücretler için ödeme yapıyor, bu da onları birden fazla uygulama indirme ihtiyacından kurtarıyor.

Ayrıca girişimi kullanan kişiler, tüm otomotiv harcamalarında %5 nakit geri ödeme ve diğer tüm harcamalar için %2 nakit geri ödeme alıyor. Platform, kullanıcılara yakındaki alışveriş ve yemek mekanlarında ödüller sağlıyor. Arabalar şarj olurken kahve içmek isteyen kişiler ve yemek yemek isteyen kişiler, anlaşmalı yerlerde %15’e varan geri ödeme alabiliyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Ağustos 2022’de imzaladığı Enflasyon Azaltma Yasası kapsamında elektrikli araç şarj projelerini kolaylaştırmak için tüm eyaletlere 1.5 milyar doların üzerinde finansmana erişim sağlıyor.

bluedot

Bluedot’un kurucu ortağı ve COO’su Selinay Filiz Parlak, “Yeni EV şarj şirketleri, sürücülerin görünürlüğünü ve erişilebilirliğini artırmak, ödeme süreçlerini optimize etmek ve şarj istasyonlarının kullanım oranını iyileştirmek için bizimki gibi çözümler arıyor. Bluedot, bu şirketlerin şarj istasyonlarını sürücüler için daha uygun ve erişilebilir hale getirmelerine yardımcı olmak için finansal teknolojiyi entegre etmeye çalışıyor. Şu anda şarj istasyonu ağlarının çoğunda kullanım %5 ile %8 arasında değişiyor. Bluedot bu oranı %15’in üzerine çıkarmayı hedefliyor. Küçük şarj istasyonu firmaları ile başladık ama hedefimiz tüm markaları finansal teknoloji ile kullanıcılar için buluşturmak.” dedi.

Parlak, Bluedot’un bir sonraki hedefinin filoları, giderleri ve ücretlendirme süreçlerini yönetmelerine ve daha iyi anlaşmalar yapmalarına yardımcı olacağını söylüyor.

Bluedot’un CEO’su ve kurucu ortağı Ferhat Babacan, “Ortaklıklar kurmayı ve demo day’e kadar anlaşmalar yapmayı hedefliyoruz. Özellikle otomobil bayiliği, şarj ağları ve otomobille ilgili harcamalar alanlarında ortaklıklar kurmayı amaçlıyoruz. Ayrıca Bluedot Fleet Card için pilot testler başlatmayı planlıyoruz.” dedi.

Bluedot, sabit ücretini sunmak için hangi şarj şirketleriyle çalıştığını söylemedi. Girişim, müşterilerin ABD’deki tüm şarj istasyonlarının yaklaşık %60’ında Bluedot uygulaması aracılığıyla şarj etmeye başlayabileceklerini söyledi.

Girişim, müşterilerin şarj alışkanlıkları, ne kadar harcadıkları, ne kadar güç kullandıkları, en çok şarj ettikleri konumlar, elektrikli araç kullanarak önledikleri karbondioksit emisyonları miktarı gibi verileri manuel olarak çekiyor. Gelecekte şirket, daha akıllı ve daha ölçeklenebilir hale getirmek için bu görevi otomatikleştirmek istiyor.

Güncel İçerikler