YouTube, 1 Şubat’ta Shorts içeriklerler oluşturanlara reklam geliri sunacak

YouTube, Short videolar çeken içerik üreticilerinin kazanç elde edeceği yeni sistemi 1 Şubat'ta hayata geçirmeyi planlıyor.

İçerik platformu YouTube, 1 Şubat tarihinde Shorts odağında içerikler oluşturan içerik üreticilerini reklam gelirleriyle buluşturmaya hazırlanıyor. İçerik üreticilerinin uzun zamandır beklediği sistemin sonunda hazır olduğu yeni bir programla beraber duyuruldu.

Şirket, içerik oluşturucuların Shorts görüntülemelerinden reklam payı geliri elde etmeye başlayabilecekleri 1 Şubat’tan önce yeni bir İş Ortağı Programı sözleşmesi başlatıyor. İçerik üreticilerinin, YouTube’un yeni İş Ortağı Programı şartlarını kabul etmek için 10 Temmuz’a kadar süreleri bulunuyor. 

Değişikliğin bir parçası olarak şirket, içerik üreticilerine YouTube’da nasıl para kazandıkları konusunda daha fazla esneklik sağlamak için yeni “Para Kazanma Modülleri” sunuyor. YouTube, platformda tam kazanç potansiyelinizi ortaya çıkarmak için modüllerin hepsini uygulamayı öneriyor. Daha önce duyurulduğu gibi 90 günlük bir süre içinde en az 1.000 aboneye ve Shorts’ta 10 milyonun üzerinde izlenmeye sahip içerik oluşturucular Ortak Programı’na başvurabiliyor. Daha sonra yeni “Shorts Para Kazanma Modülü”nü kabul etmeleri gerekiyor.

Yeni gelir paylaşım modeli, YouTube Shorts Fonu’nun yerini alacak olsa da Shorts Fonu’ndan destek alan çoğunluğunun yeni Shorts gelir paylaşım modeliyle daha fazla kazanmasını bekleniyor. YouTube, içerik üreticiler için oluşturulan fonun nasıl dağıtılacağını belirledi. Şirket, fonu içerik oluşturucunun toplam Shorts görüntülemelerindeki payına göre dağıtacak.

Bir içerik oluşturucu, para kazanan içerik oluşturucular tarafından yüklenen tüm Shorts videolardan %5 oranında uygun izlenme elde ederse, içerik üretici havuzundaki gelirin %5’i kendisine veriliyor. İçerik üreticiler, ödenen Shorts gelirlerinin %45’ini elinde tutacak. Örneğin, bir içerik üreticisine içerik üretci havuzundan 1.000 dolar verilirse, kendisine 450 dolar ödenecektir.

YouTube Shorts, TikTok’un en büyük rakibi olmaya hazırlanıyor. İçerik üreticiler, YouTube Shorts aracılığıyla TikTok’tan daha fazla para kazanabilirse YouTube’a göç eden birçok kişi olacağı tahmin ediliyor. Şimdiye kadar hiçbir kısa video platformu reklam gelirinin nasıl paylaşılacağını tam olarak açıklamadı. Youtube’un yaptığı bu hamle, Shorts’a rekabette kayda değer bir avantaj sağlıyor.

Güncel İçerikler