Tesla, 2022 yılının dördüncü çeyreğinde 405 bin araç teslim etti

İş insanı Elon Musk'ın sahip olduğu Tesla, 2022 yılının dördüncü çeyreğinde 405.278 aracı sahipleriyle buluşturduğunu açıkladı.

Elektrikli araç üreticisi Tesla, geçtiğimiz gün 2022 yılının dördüncü çeyreğinde 405.278 aracı sahiplerine teslim ettiğini açıkladı. Rekor araç satışına imza atan şirket, Wall Street’in dördüncü çeyrek için yaptığı 420 bin – 425 bin araç teslimi tahmininin altında kaldı.

Elektrikli araç üreticisinin geçtiğimiz yıl 1.31 milyon araç teslim ettiği ve 1.37 milyon araç ürettiği belirtildi. Dördüncü çeyrekte ise üretilen toplam araç sayısının 439.701 olduğuna değinildi. Tesla, teslimatlarda %40’lık etkileyici bir büyüme elde ederken, şirket aynı zamanda yıl içinde üretim ve teslimatlarda %50’lik bir büyüme öngören kendi planının da gerisinde kaldı. Otomobil üreticisinin planlar doğrultusunda belirlediği hedeflere ulaşması için 4. çeyrekte 495.760 araç satması gerekiyordu.

Tesla üçüncü çeyrekte 343.830 sattı. Dördüncü çeyreğe baktığımızda ise yükselen bir ivme yakaladığı görülüyor. Bu yükselen ivmenin en iyi yardımcılarında biri de ABD’de enflasyon için alınan önlemler oluyor. 7.500 dolara kadar indirim sağlanmasıyla berber Tesla, Aralık başında ABD’de teslim edilen Model 3 fiyatlarında 3.250 dolar indirim ve Model Y fiyatlarında ise 7.500 dolar indirim yaptı. Tesla ayrıca geçen çeyrekte Meksika ve Çin’de de çeşitli indirimler yaptı. Fiyatlardaki bu düşüşlerin otomobil üreticisinin marjlarını nasıl etkileyeceği ise henüz bilinmiyor.

Tesla’nın üretim ve teslimat raporu bölgelere göre açıklanmıyor. Elektrikli araç üreticisinin yaptığı açıklamada Austin ve Berlin’deki fabrikalarda üretimin arttığı söylendi. Şirket ayrıca Fremont fabrikasında ve Covid-19 odaklı kontroller ile beraber alınan önlemler nedeniyle üretim gecikmelerinden geri dönen Şanghay’da da üretimi artırdı.

Her ne kadar başarılı bir yol izlense de Tesla hisselerindeki düşüş dikkatleri üzerine çekiyor. Elon Musk‘ın Twitter’da aldığı devrim niteliğindeki kararların ses getirmesi sonucunda bu durumun Tesla’yı da etkilediği düşünülüyor.

Güncel İçerikler