SpaceX, akıllı telefonların Starlink üzerinden internete bağlanmasını sağlayacak

Elon Musk, SpaceX ile birlikte akıllı telefonların Starlink üzerinden internete bağlanmasına yardımcı olacak bir proje geliştiriyor.

Elon Musk’ın uzay odaklı çalışmalar yaptığı şirketi SpaceX, internet sağlayıcısı Starlink üzerinden kullanıcıların internete bağlanmasını planlıyor. Eğer bu proje hata geçirilirse hat altyapısına gerek kalmadan Starlink’in çektiği her yerden internete kolayca bağlanılabilecek.

Starlink, SpaceX tarafından geliştirilen, uzak ve yetersiz hizmet alan bölgelere yüksek hızlı internet erişimi sağlamayı amaçlayan uydu tabanlı bir internet hizmeti sunuyor. Starlink’in 2022 itibarıyla 500.000’den fazla abonesi bulunuyor. Daha fazla aboneye sahip olmak isteyen Elon Musk, tabuları yıkacak yeni bir çalışma yapmaya hazırlanıyor. SpaceX , kullanıcıların akıllı telefonlarını doğrudan Starlink ağına bağlamasına izin vermek için çalışıyor.

SpaceX, Starlink’in kullanılabilmesi için abonelerin anten ve alıcı gibi belirli ekipmanlara sahip olması gerektiğini belirtiyor. Şimdi ise şirket, kullanıcıların akıllı telefonlarını doğrudan Starlink ağına bağlamasına izin verecek ve özel ekipman ihtiyacını ortadan kaldıracak bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji, kullanıcıların uzaydan yüksek hızlı internete erişmelerini ve Starlink’in yeteneklerinden yararlanmalarını kolaylaştıracak.

Şirket, ikinci nesil Starlink uydularından bazılarını “doğrudan hücresel” donanımla donatmak için ABD Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) başvuruda bulundu. Böylece kullanıcıların akıllı telefonlarını doğrudan Starlink ağına bağlamalarına olanak tanıyacak ve abonelere uzaydan yüksek hızlı internet erişimi sağlayacak.

SpaceX şimdiden 3.500 adet birinci nesil Starlink uydusu fırlattı ve daha fazla “Gen2” uydu fırlatmak için FCC’den onay aldı. Şirket, yeni “doğrudan hücresel” donanımla, 18,3 Mbps‘ye varan teorik hızlarla kullanıcılara ses, mesajlaşma ve temel web tarama hizmetleri sağlamayı umuyor.

Uygulama, SpaceX’in T-Mobile aracılığıyla akıllı telefonlar için hizmet sunma hedefine yönelik önemli bir adım oluyor. Ağustos ayında şirket, ABD’deki çekmeyen bölgeleri ortadan kaldırmak amacıyla iki veri ağını birbirine bağlama planlarını duyurdu. SpaceX, 2024’te 2.000 adet donanımlı Gen2 uydu ile “tam ve sürekli” akıllı telefon kapsama alanı sunmayı planlıyor. 

Güncel İçerikler